Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Kapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na naszej liście wigilijnych potraw. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować kapustę wigilijną. Z naszymi podpowiedziami nie będzie to wcale trudne.

Kapusta z grzybami: przepis
Kapusta z grzybami to jedna z dwunastu potraw wigilijnych w wielu domach. Kapustę z grzybami przygotowuje się najlepiej na kilka dni przed Wigilią (zdaniem naszych babć, im wcześniej, tym lepiej), "żeby kapusta naszła". Przygotowaną kapustę z grzybami należy każdego dnia zagotować od nowa, to gwarancja smaku i zapachu kapusty wigilijnej. Czego potrzebujemy, żeby przygotować kapustę?
Przepis na kapustę z grzybami:
- 30, 40 dag suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie kilka suszonych śliwek
Zobacz także: Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Kapusta z grzybami: jak krok po kroku zrobić kapustę wigilijną?
Kapusta wigilijna nie wyjdzie, jeśli nie dodamy do niej suszonych grzybów. Grzyby należy wcześniej umyć i namoczyć. Tutaj podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo. Kiedy grzyby będą już odpowiednio namoczone, należy je odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w paski.
Kiszoną kapustę możemy odcisnąć, ale nie musimy. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją lekko przepłukać wodą i ponownie odcisnąć. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła (masło, a nie olej, doda wyjątkowego aromatu podsmażanej cebulce).
Do garnka wkładamy kapustę (można ją delikatnie posiekać, według uznania), podsmażoną cebulę, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie (liście można delikatnie rozdrobnić, a ziele z pieprzem utrzeć w moździerzu. Całość podlewamy niewielką ilością wody z moczenia grzybów, a także dolewamy około szklanki lub dwóch wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około dwóch godzin na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu całość mieszamy drewnianą łyżką, zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby kapusta wigilijna nie przypaliła się.
To Cię również zainteresuje:
Wegetariańskie święta: Przepis na barszcz czerwony według Rozkosznego
Wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie: 6 pomysłów czym zastąpić mięso
Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby
Polecane
Przepisy na święta: Kucharz Elżbiety II zdradził legendarny przepis na bożonarodzeniowy pudding. Kilka składników i poczujesz się jak królowa!
Ciasteczka z wróżbą: ten przepis sprawdzi się nie tylko na Andrzejki. Podpowiadamy, jak je przygotować krok po kroku
Smużenie ziół: rytuał, który oczyszcza z negatywnej energii. Podpowiadamy, jak wykonać go krok po kroku
„Na danie główne teściowa podawała schabowego z młodą kapustą, a na deser krytykę. Zgotowała mi ciężki los”
Horoskop na jutro 28 sierpnia 2024 dla Ryb. Wróżka Miranda podpowiada kroki ku harmonii
„Przyszła teściowa kazała mi kisić młodą kapustę i siała ferment w moim związku. Nie będę wyrobnicą, to nie moja fucha”
Oczyszczanie aury świecą: jak krok po kroku wykonać rytuał oczyszczania "płomieniem świecy"
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa