Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Kapusta z grzybami to obowiązkowa pozycja na naszej liście wigilijnych potraw. Podpowiadamy, jak krok po kroku przygotować kapustę wigilijną. Z naszymi podpowiedziami nie będzie to wcale trudne.

Kapusta z grzybami: przepis
Kapusta z grzybami to jedna z dwunastu potraw wigilijnych w wielu domach. Kapustę z grzybami przygotowuje się najlepiej na kilka dni przed Wigilią (zdaniem naszych babć, im wcześniej, tym lepiej), "żeby kapusta naszła". Przygotowaną kapustę z grzybami należy każdego dnia zagotować od nowa, to gwarancja smaku i zapachu kapusty wigilijnej. Czego potrzebujemy, żeby przygotować kapustę?
Przepis na kapustę z grzybami:
- 30, 40 dag suszonych grzybów
- 1 kg kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie kilka suszonych śliwek
Zobacz także: Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Kapusta z grzybami: jak krok po kroku zrobić kapustę wigilijną?
Kapusta wigilijna nie wyjdzie, jeśli nie dodamy do niej suszonych grzybów. Grzyby należy wcześniej umyć i namoczyć. Tutaj podpowiadamy, jak to zrobić prawidłowo. Kiedy grzyby będą już odpowiednio namoczone, należy je odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w paski.
Kiszoną kapustę możemy odcisnąć, ale nie musimy. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, można ją lekko przepłukać wodą i ponownie odcisnąć. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła (masło, a nie olej, doda wyjątkowego aromatu podsmażanej cebulce).
Do garnka wkładamy kapustę (można ją delikatnie posiekać, według uznania), podsmażoną cebulę, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie (liście można delikatnie rozdrobnić, a ziele z pieprzem utrzeć w moździerzu. Całość podlewamy niewielką ilością wody z moczenia grzybów, a także dolewamy około szklanki lub dwóch wody. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy około dwóch godzin na wolnym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Od czasu całość mieszamy drewnianą łyżką, zwłaszcza pod koniec gotowania, żeby kapusta wigilijna nie przypaliła się.
To Cię również zainteresuje:
Wegetariańskie święta: Przepis na barszcz czerwony według Rozkosznego
Wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie: 6 pomysłów czym zastąpić mięso
Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler - ryby
Polecane
Przepisy na święta: Kucharz Elżbiety II zdradził legendarny przepis na bożonarodzeniowy pudding. Kilka składników i poczujesz się jak królowa!
„Na danie główne teściowa podawała schabowego z młodą kapustą, a na deser krytykę. Zgotowała mi ciężki los”
„Przyszła teściowa kazała mi kisić młodą kapustę i siała ferment w moim związku. Nie będę wyrobnicą, to nie moja fucha”
„Narzeczony tkwił po uszy w długach, więc podjęłam radykalne kroki. Aż tak go nie kocham, nie pójdę z nim na dno”
„Święta w tym roku były jak z Opowieści wigilijnej. Nawiedził mnie duch z przeszłości, o którym wolałbym zapomnieć”
„Zawarłam z szefem układ idealny – on uwielbiał moje komplementy, a ja stan jego konta. Ale poszłam o krok za daleko”
„Romans z kolegą z pracy był dla mnie wart każdych nadgodzin. Nasz tajny projekt poszedł o krok za daleko”
„Teść traktował mnie jak śmiecia i upokarzał na każdym kroku. Dla niego mąż i ojciec ma zachowywać się jak zimny macho”
„Podczas urlopu teściowa krytykowała mnie na każdym kroku. Nie wytrzymałam i powiedziałam, co o niej myślę”
„Teść traktował mnie z wyższością i poniżał na każdym kroku. Złagodniał, gdy poznałam jego brudne tajemnice”
„Po 40-stce zamieszkałam z matką, żeby nie czuła się samotna. Żałuję, bo rządzi mną na każdym kroku”
„Teść miał mieszkać z nami 3 tygodnie, a wrósł w kanapę na 2 lata. Kazał się obsługiwać i komentował każdy mój krok”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa