Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Zelten Trentino – słodki chleb świąteczny przypominający focaccię
Zelten to tradycyjne ciasto świąteczne z okolic Trentino Alto Adige. Słodkie, nafaszerowane bakaliami i orzechami jest jednym z najpyszniejszych deserów na włoskie Boże Narodzenie. Każda rodzina ma własny przepis na zelten i pieczone jest tylko na specjalne okazje. Podaje się je z filiżanką herbaty lub kieliszkiem słodkiego wina. Poznajcie przepis na zelten Matteo Brunetti!

Przepis na słodki chleb zelten z regionu Trentino
Składniki:
5 jajek
500 g mąki
30 g proszku do pieczenia
125 g cukru
125 g masła
50 g orzechów włoskich
50 g orzeszków pini
1 szklanka rumu
garść migdałów
200 g suszonej figi
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
50 g owoców kandyzowanych
Odrobina mleka
Przygotowanie:
W misce połącz figi, wszystkie bakalie, rodzynki, 60 g cukru oraz rum. Przykryj folią i odstaw na całą noc. Ubij jajka z pozostałym cukrem. Dodaj roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj zawartość miski z bakaliami. Znów zamieszaj. Przełóż masę na ciasto do foremki do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem. Udekoruj orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami. Piecz w piekarniku 180 stopni przez około 60 minut.
Smacznego!
Zobacz też:
Przepisy na Święta Matteo Brunetti - drożdżowe pettole
Przepisy na Święta Matteo Brunetti - włoskie ravioli z dynią z regiony Lombardia
Idealna babeczki na Święta - moc pomysłów na dekoracje i przepis na muffinki z czekoladą
Polecane
Przepisy na Boże Narodzenie Matteo Brunetti: Pettole – kulki drozdzowe smażone na słodko lub wytrawnie - danie z miasta Taranto
Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Ravioli con la zucca, czyli ravioli z dynią z regionu Lombardia
„Brakowało mi na chleb za 4.75. Przez to, co zrobiłam, babcia pewnie przewraca się w grobie, ale byłam pod ścianą”
„Wybrałam się do lasu na jagody i zgrzeszyłam. Sąsiad tak zaangażował się w zbiory, że został mi po nim słodki owoc”
„Według mojej mamy tradycja wielkanocna to mycie okien i pucowanie podłóg na kolanach. Dziękuję za takie święta”
„Syn traktował mnie jak bankomat, a ja ledwo wiążę koniec z końcem. Zamiast na chleb, pensję wydaję na alimenty”
„Wyjechałam zrywać truskawki w Niemczech, by rodzina miała na chleb z masłem. Mąż w tym czasie zadbał o ogródek sąsiadki”
„W Wielkanoc zostałam sama jak palec z żurkiem i babką. Syn z żoną postanowili spędzać święta na plaży na Kanarach”
„Świąteczny prezent zrujnował przyszłość bliskich. Fakt, że bratowa miała na boku gacha, to przy tym pikuś”
„Odkładałam każdy grosz, by zrobić dzieciom Święta. Pęka mi serce na myśl, że znów w Wigilię będą burczeć im brzuchy”
„Na Wielkanoc piekłam babkę pistacjową, choć teściowa wolała cytrynową. Niech ta nudziara spróbuje mojego przepisu”
„Znalazłam w szafie męża pięknie zapakowany naszyjnik. Okazało się, że obdarował na Święta kogoś jeszcze”
„Mąż kupował sobie drogie gadżety, a dzieci karmił pasztetem z promocji. Mamy jeść stary chleb kosztem jego zachcianek”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa