Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!
Aromatyczna, pożywna i jedyna w swoim rodzaju - zupa grzybowa! Sprawdzi się szczególnie jesienią i zimą, gdy grzybów w polskich lasach jest mnóstwo. Może też być wspaniałą alternatywą dla świątecznego barszczu czy zupy rybnej. Poznajcie prosty i sprawdzony przepis na zupę grzybową!

Przepis na tradycyjną zupę grzybową ze śmietaną
Składniki:
- pół kilograma świeżych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) - mogą być również mrożone, ostatecznie namoczone grzyby suszone
- włoszczyzna, liść laurowy, kawałek wołowiny, przyprawy, woda - na bulion
- sól i pieprz
- spora cebula
- makaron
- natka pietruszki
- kubek gęstej śmietany
- 3 łyżki masła
Zupa grzybowa ze śmietaną: jak zrobić?
Przygotowujemy bulion - w 0,7 l wody gotujemy przez około 1h kawałek wołowiny, obraną włoszczyznę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy). Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. W rondlu roztapiamy masło, smażymy w nim grzyby, po około 6-8 minutach dodajemy cebulę. Kiedy tylko cebula się ładnie zeszkli całość zalewamy bulionem. Gotujemy n a małym ogniu przez 10 minut, delikatnie dodajemy śmietanę, (zostawiamy po łyżeczce do ozdoby zupy), doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Podajemy z makaronem, przybrane natką i kleksem gęstej śmietanki. Palce lizać!
Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:
Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną
Świąteczny pasztet drobiowy z grzybami
Przepis na tradycyjny kulebiak
Borowiki w orzechach - proste jesienne danie
1 z 2

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną
2 z 2

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną
Polecane
„Co niedzielę robiłam tradycyjny polski obiad. Po rozwodzie zrozumiałam, że przepisem na szczęście nie są żur i gołąbki”
„Mąż twierdzi, że to upokarzające, że zarabiam 2 razy więcej. Nie będę przepraszać za to, że dzięki mnie ma co jeść”
„Zrobiłam mężowi eksmisję z sypialni. Powinien być wdzięczny, że za to, co zrobił, nie wyrzuciłam go za drzwi”
„Dzieci szydziły ze mnie, że dorabiam na boku, piekąc słodkie ciasteczka. Zmieniły zdanie, gdy poczuły smak pieniędzy”
„Mąż mówił, że inwestuje nasze pieniądze, a wszystko wydawał na kochankę. Jeszcze pozna smak mojej zemsty”
„Myślałam, że spotkałam księcia z bajki, ale po 4 randce czar prysł. Wszystko przez 1 zdjęcie i kawę z bitą śmietaną”
„To miały być wakacje solo na Sardynii. Espresso w towarzystwie nieznajomego sprawiło, że nabrałam smaku na coś więcej”
„Powiedziałam mężowi, że mam romans z moim byłym. O mało nie padłam, gdy usłyszałam, co on sam ma za paznokciami”
„Gdy zatrudniłam nianię, teściowa mówiła, co ze mnie za wyrodna matka. Ta jędza posunęła się nie tylko do krytyki”
„Emerytura nie starcza nawet na leki, a dzieci mają mi za złe, że sprzedaję rodzinne pamiątki. A za co wykupię receptę?”
„Byłam przekonana, że trafiła mi się cudowna teściowa. Po 3 latach dowiedziałam się, co wyczynia za moimi plecami”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa