Przepisy na Boże Narodzenie Matteo Brunetti: Pettole – kulki drozdzowe smażone na słodko lub wytrawnie - danie z miasta Taranto
Pettole to jedno z typowych włoskich dań przygotowywanych na Boże Narodzenie. Przypominają trochę polskie pączki, ale jest różnica. Włosi jedzą je nie tylko na słodko, ale i na słono! Poznajcie przepis na przepyszne pettole, który przygotował dla nas Matteo Brunetti!

Pettole to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowej kuchni włoskiej. Te małe smażone drożdżowe kuleczki są rarytasem szczególnie w Apulli. Są tak pyszne, że wyjada się je prosto z garnka!
Pettole – smażone drożdżowe kuleczki – przepis
Składniki:
1kg maki 500
550g wody
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżka oliwy z oliwek
1l oleju do smażenia
Do farszu na słodko: cukier lub miód
Do farszu na wytrawnie: anchois i rodzynki
Zobacz też:
Najlepsze drinki na Święta i Nowy Rok - goście będą błagać o przepis!
Wegetariańskie święta - 6 pomysłów na to, czym zastąpić mięso?
Przygotowanie:
W dużej misce połącz mąkę, wodę i drożdże. Gdy składniki dobrze się wymieszają, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli pettole mają być na słodko, dodaj miód. Gdy ciasto jest gładkie, dodaj oliwę i dalej wyrabiaj ciasto, aż będzie idealnie gładkie.
Włóż ciasto do miski i przykryj folią. Odstaw na 2 lub 3 godziny, by urosło. Podziel na małe porcje i zrób kuleczki. Jeśli chcesz spróbować pettole w wersji wytrawnej, do każdej kuleczki dodaj farsz z 4 anchois i garści rodzinek.
Olej rozgrzej w rondlu do temperatury około 170 stopni. Smaż kuleczki na głębokim oleju. Gdy nabiorą rumianego koloru, wyciągnij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli nasze pettole są wytrawne, posypujemy je odrobiną soli. Jeśli są słodkie, obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy miodem.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Ravioli con la zucca, czyli ravioli z dynią z regionu Lombardia
Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler: Ryby
Świąteczny obiad Karola Okrasy - pomysły na niebanalne dania
1 z 2

Przepisy na Święta Matteo Brunetti - pettole
2 z 2

Przepisy na Święta Matteo Brunetti - pettole
Polecane
Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Ravioli con la zucca, czyli ravioli z dynią z regionu Lombardia
„Na śmietniku znalazłam stary zeszyt z przepisami. To, co było napisane na ostatniej stronie, zmieniło moje życie”
„Na Wielkanoc odmówiłam żurku z kiełbasą z babcinego przepisu, bo jestem weganką. Matka się obraziła i milczy do dziś”
„Mąż myślał, że jestem u siostry, a ja pływałam z Matteo gondolą. Dopiero w Wenecji poczułam się prawdziwą kobietą”
„Na danie główne teściowa podawała schabowego z młodą kapustą, a na deser krytykę. Zgotowała mi ciężki los”
„Synowa mieszka na wsi już 5 lat, a nie wie, ile kosztuje kilogram truskawek. Damulce z miasta tylko paznokcie w głowie”
„Matka zamieniła rodzinne Święta na piasek w zębach i wielbłądy. Ostatni raz spędzam tak Boże Narodzenie”
„Pożyczyłem ślicznej koleżance kasę, bo liczyłem, że słodko mi się odwdzięczy. Dostałem jedynie gorzkie rozczarowanie”
„Przyjęłam oświadczyny, bo nie chciałam narobić Kamilowi wstydu. Dziś szykuję się do ślubu z facetem, którego nie lubię”
„Postawiłem beczkę z nawozem z pokrzywy, a zięć woła, że odór drażni mu oczka. Ten laluś z miasta działał mi na nerwy”
„Pojechałam zbierać brzoskwinie i wylądowałam na sianie w stodole. Bałam się, że wrócę z owocem tej słodkiej chwili”
Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Ravioli con la zucca, czyli ravioli z dynią z regionu Lombardia
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa