Wegetariańskie święta: Przepis na obłędny makowiec według Rozkosznego
Wszyscy kochamy desery - zwłaszcza te świąteczne. Taką zgubą może okazać się obłędny makowiec z przepisu Michała Korkosza z książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami”. Ale pamiętajcie - ostrzegałyśmy!

Wegetariańskie święta: Przepis na makowiec
W drugiej części cyklu wegetariańskich świąt Rozkosznego, czyli Michała Korkosza - kulinarnego blogera i autora książki „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” (wyd. Otwarte), przedstawiamy przepis na obłędny makowiec. Myślisz, że to ciasto jest domeną tylko wybornych gospodyń i mistrzów wypieków? Michał Korkosz obiecuje, że makowiec z tego przepisu zawsze się udaje.
Nie wyobrażam sobie świąt bez sowicie nadzianego makowca. Musi być sporo płatków migdałowych, kruszonych orzechów włoskich, miodu, suszonych owoców, a co najważniejsze maku. Mówi się, że mak jest halucynogenny i uzależnia – może być to prawda, nigdy nie mogę mu się oprzeć. Ten przepis wymaga odrobiny cierpliwości do ciasta, które najpierw należy zagnieść, a następnie odstawić do wyrośnięcia, ale uwierzcie mi – radość płynąca z ciepłego kawałka lepiącego się do palców znacznie przewyższa nakład pracy i czasu związany z jego przygotowaniem (fragment z książki).
Zobacz też: Wegetariańskie święta: Przepis na barszcz czerwony według Rozkosznego
Obłędny makowiec z przepisu Rozkosznego: składniki i przepis
Składniki na 2 makowce:
CIASTO
2.5 szklanki (320 g) mąki pszennej uniwersalnej oraz więcej do formowania
0.25 szklanki (50 g) cukru
1 opakowanie (7 g) drożdży suszonych
0.25 łyżeczki soli
3 duże jajka
1/3 szklanki plus 1 łyżka (razem 95 ml) mleka
110 g masła pokrojonego w kostkę
olej roślinny
Zobacz też: 5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki
NADZIENIE
1 szklanka (140 g) zmielonego maku
1 szklanka (240 ml) mleka
0.5 szklanki oraz 3 łyżki (razem 140 g) cukru
3 łyżki miodu
0.5 szklanki (40 g) płatków migdałowych
0.5 szklanki (50 g) orzechów włoskich, posiekanych
1/4 szklanki (50 g) suszonych moreli, posiekanych
2 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej, posiekanej
3 łyżki likieru pomarańczowego
2 duże jajka, żółtka oddzielone od białek
LUKIER I POSYPKA
3 łyżki soku z cytryny
1 szklanka (130 g) cukru pudru
3 łyżki kandyzowanej skorki pomarańczowej, posiekanej lub pokrojonej w paski
Zobacz też: Wegetariańskie przepisy na Boże Narodzenie: 6 pomysłów czym zastąpić mięso

Obłędny makowiec z przepisu Rozkosznego: jak to zrobić?
1. Aby przygotować ciasto, w misie miksera planetarnego z hakiem do wyrabiania ciasta wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól. Dodaj 2 jajka i 1/3 szklanki (80 ml) mleka. Wyrabiaj z prędkością nieco większą niż średnia, aż składniki będą dokładnie wymieszane; powoli zacznij dodawać masło po 1 łyżce. Wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i jedwabiste – około 8 minut.
2. Dużą miskę wysmaruj olejem, a następnie przełóż do niej ciasto. Przykryj miskę ściereczką kuchenną i zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto potroi objętość – potrwa to około 1.5 godziny.
3. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj nadzienie. Mak zalej gorącym mlekiem. Odstaw na 20–30 minut, aż mak wchłonie cały płyn i napęcznieje. W razie potrzeby odcedź.
4. Do maku dodaj 0,5 szklanki (100 g) cukru, miód, migdały, orzechy włoskie, suszone morele, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy i żółtko. W osobnej średniej misce ubijaj białka, aż powstanie piana, mniej więcej 5 minut. Ubijaj dalej, dodając stopniowo, po jednej, pozostałe 3 łyżki cukru. Delikatnie wymieszaj białka z masą makową.
5. Obsyp powierzchnię roboczą mąką i wyłóż na nią ciasto. Posyp ciasto dodatkowo odrobiną mąki i dwa razy je zagnieć. Rozdziel na dwie równe części. Na obsypanym odrobiną mąki papierze do pieczenia rozwałkuj jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach 20 × 10 cm. Posmaruj połową nadzienia, zostawiając ze wszystkich stron 2,5 cm wolnego miejsca przy krawędzi. Dłońmi zwiń prostokąt jak roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Zwiń ciasto do końca w piękny gruby rulon i ułóż łączeniem do dołu. Makowiec razem z papierem do pieczenia umieść w keksówce o wymiarach 22 × 12 cm. To samo zrób z resztą ciasta i nadzienia. Przykryj oba makowce ściereczkami i zostaw od wyrośnięcia, aż wyraźnie napęcznieją – 30–40 minut.
6. Kiedy makowce wyrastają, rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
7. W małej misce roztrzep razem pozostałe jajko i 1 łyżkę mleka. Delikatnie posmaruj glazurą makowce. Piecz na złotobrązowo, przez 30–40 minut. Studź w keksówkach przez 15 minut, a potem wyłóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
8. Aby przygotować lukier, w małym rondlu zagrzej na małym ogniu sok z cytryny. Zdejmij z ognia, a potem wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem. Polej wystudzone makowce lukrem. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Wskazówka: Makowiec zachowa świeżość przez 4 dni w temperaturze pokojowej. Odrobinę wyschnie, dlatego najlepiej odgrzewać go po kawałku na patelni z odrobiną masła. Upieczony, nieolukrowany makowiec można też zamrozić na maksymalnie 2 miesiące, musi być szczelnie zawinięty.
Polecane
„Według mojej mamy tradycja wielkanocna to mycie okien i pucowanie podłóg na kolanach. Dziękuję za takie święta”
„Co roku czekam na Święta jak na cud. Liczę na czas z rodziną, a znowu zostaję sama jak palec”
„Matka zamieniła rodzinne Święta na piasek w zębach i wielbłądy. Ostatni raz spędzam tak Boże Narodzenie”
„W Wielkanoc zostałam sama jak palec z żurkiem i babką. Syn z żoną postanowili spędzać święta na plaży na Kanarach”
„Urządziłam Wielkanoc jak z katalogu, a mąż szydził, że popisuję się przed jego rodziną. Za rok niech sam robi święta”
„Teściowa stale przewraca oczami, gdy wracam z zakupów. Jestem łowcą okazji, a według niej wydaję pieniądze na głupoty”
„Pojechałam do córki na Święta, choć wcale nie chciała mnie przy wigilijnym stole. Liczyłam na cud”
„Święta spędziłam na cmentarzu. Czułam, że to lepsze niż udawanie, że cieszy mnie ta bożonarodzeniowa szopka”
„Według teściowej posiadówka w ogrodzie to najlepszy przepis na chrzest. Dla mnie to muchy, komary i brudne gary”
„Chciałam uczciwie zarobić na Święta, ale się nie udało. Mąż nie wie, skąd mam kasę na karpia”
„Bogata siostra nawet w Święta potraktowała mnie jak śmiecia. Cała rodzina stanęła w mojej obronie”
„Wiodłam rozkoszne życie z mężem, a po godzinach hasałam z teściem. Nie spodziewałam się, dokąd nas to zaprowadzi”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa