Piernik z cukinii

Nie zdziwimy się, jeśli twoja pierwsza reakcja będzie zaskakująca. Kto słyszał o pierniku na święta z cukinii? Ciasto jest świetną alternatywą zamiast tradycyjnego piernika świątecznego. Dodatek aromatycznych przypraw sprawi, że twój cały dom będzie wypełniał wspaniały zapach. Kto odważny spróbować naszego przepisu na piernik z cukinii?

Piernik z cukinii: składniki

  • 70ml oleju
  • 25dag cukru
  • 2 jaja
  • szklanka mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka miodu
  • łyżeczka sody
  • imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, cynamon
  • mała, obrana, starta na tarce o drobnych oczkach cukinia
  • garść orzechów włoskich
  • 3 śliwki w czekoladzie
  • gorzka czekolada
  • łyżeczka masła

Zobacz również: Wegetariańskie święta: Przepis na obłędny makowiec według Rozkosznego

Piernik z cukinii: wykonanie

Olej, cukier i jaja ucieramy ze sobą. Następnie dodajemy mąkę, kakao, sodę i przyprawy. Miksujemy na małych obrotach. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy cukinię, pokruszone orzechy i śliwki pokrojone na drobne kawałki.  Przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy w 190 stopniach przez około 40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy ciasto już gotowe). W czasie pieczenia przygotowujemy polewę - topimy czekoladę z masłem. Polewamy nią gotowe ciasto, posypujemy resztką orzechów. Gotowe!

Zobacz także:

5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki

Przepisy na Święta: Kultowa pizza na słodko SNOWBALL DOUGH BALLS i inne "śnieżne kulki mocy"!

Staropolski piernik adwentowy - przepis i pomysły na dekoracje