Przepis na słodki chleb zelten z regionu Trentino

Składniki:

5 jajek

500 g mąki

30 g proszku do pieczenia

125 g cukru

125 g masła

50 g orzechów włoskich

50 g orzeszków pini

1 szklanka rumu

garść migdałów

200 g suszonej figi

50 g rodzynek

50 g orzechów laskowych

50 g owoców kandyzowanych

Odrobina mleka

Przygotowanie:

W misce połącz figi, wszystkie bakalie, rodzynki, 60 g cukru oraz rum. Przykryj folią i odstaw na całą noc. Ubij jajka z pozostałym cukrem. Dodaj roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj zawartość miski z bakaliami. Znów zamieszaj. Przełóż masę na ciasto do foremki do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem. Udekoruj orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami. Piecz w piekarniku 180 stopni przez około 60 minut.

Smacznego!

Zobacz też:

Przepisy na Święta Matteo Brunetti - drożdżowe pettole

Przepisy na Święta Matteo Brunetti - włoskie ravioli z dynią z regiony Lombardia

Idealna babeczki na Święta - moc pomysłów na dekoracje i przepis na muffinki z czekoladą