5 najlepszych przepisów na świąteczne pierniki
Pierniczki wegańskie w wersji raw, tradycyjne pierniczki świąteczne a może piernik toruński? Oto pięć sprawdzonych przepisów na bożonarodzeniowe pierniki świąteczne. Koniecznie je wypróbuj!

Przepis na pierniki - pięć sposobów
Bez czego nie wyobrażacie sobie świąt? Oczywiście bez reklamy Coca-Coli ze słynną ciężarówką, czy kultowego filmu "Kevin sam w domu". Jednak żeby tradycji stało się zadość, na stole nie może zabraknąć pierników! Zarówno w postaci korzennych gwiazdek, jak i piernika staropolskiego z trzech warstw. Wigilijne wypieki można kupić w cukierni, jednak większą zabawą jest zrobienie ich samemu. Przepis na pierniki wcale nie jest trudny, a potrafi zbliżyć do siebie rodzinę. W końcu nic nie smakuje tak, jak desery przyrządzone od serca. Przeczytajcie, jak zrobić słynny Piernik Toruński lub wegańskie pierniczki w wersji raw. Radzimy wam od razu zakasać rękawy - do Bożego Narodzenia zostało mało czasu!
Jak udekorować świąteczne pierniczki? Oto moc inspiracji z Instagrama!
Staropolski piernik adwentowy - wspaniały przepis!
Przepisy na Święta: Pizza na słodko i inne śnieżne kule mocy
1 z 5

Przepis na pierniki: wegańskie pierniczki w wersji raw
Składniki:1 i 1/4 szklanki daktyli1/4 szklanki mąki migdałowej1/4 szklanki białej gryki 3/4 szklanki nasion słonecznika1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki pasty waniliowej1 łyżka syropu klonowegoJeśli daktyle nie są miękkie, zalej je wodą na całą noc. Następnego dodaj suszone owoce do pozostałych składników i zmiksuj całość w malakserze. Powstałą masę delikatnie rozwałkuj i wytnij w niej świąteczne kształty. Surowe pierniczki posyp cynamonem lub oblej polewą z wegańskiej białej czekolady. Schowaj je do lodówki na 15 minut, aby stwardniały. Możesz przechowywać je w temperaturze pokojowej.
2 z 5

Przepis na pierniki: tradycyjne pierniczki
Przepis:500 g mąki tortowej200 g miodu akacjowego lub wielokwiatowego 200 g cukru pudru120 g masłatłuszcz do formy1 jajo1 łyżeczka sody1 opakowanie przyprawy do piernika1 łyżeczka cukru waniliowegoLukier: 2 szklanki cukru pudru | 1 łyżka masła | 2-3 łyżki mleka | można również użyć roztopionej czekolady Mąkę przesiej z sodą i uformuj górkę. Na jej szczycie zrób wgłębienie i wlej do niego rozpuszczony miód, przyprawy, cukier, masło i jajko. Zagnieć i wyrób całość. Uformuj kulę i przykryj ściereczką. Odrywaj od niej po kawałku ciasta, rozwałkuj na wysypanej mąką stolicy na grubość ok. 3-5 milimetrów i wyctnij pierniki - serduszka, gwiazdki, dzwoneczki itp. Wycięte kształty pierników ułóż na natłuszczonej blasze. Pierniki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż się zrumienią.Do przygotowania lukru należy wymieszać cukier z masłem i bardzo podgrzanym mlekiem. W razie potrzeby można dosypać cukru pudru, żeby osiągnąć pożądaną gęstość. Roztopioną czekoladę można połączyć z odrobiną śmietanki i wrzącej wody oraz pewną ilością cukru pudru. Gdy lukier i czekolada będę gotowe - pora na dekorowanie!
3 z 5

Przepis na pierniki: piernik staropolski
Przepis:1 kg mąki 40 dag cukru 25 dag masła 0,5 l prawdziwego miodu3 jajka 125 ml mleka 3 łyżeczki sody 2,5 torebki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 1 szklanka mieszanki rodzynki + skórka pomarańczowa 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich W rondelku roztop masło razem z miodem i cukrem, tak aby nie doprowadzić do wrzenia. Po ostudzeniu dodaj mąkę, sodę uprzednio rozpuszczoną w zimnym mleku, jajka, przyprawę do piernika, sól, kakao a następnie bakalie. Po wyrobieniu ciasta przełóż je do miski, zabezpiecz folią spożywczą i przykryj ściereczką. Odstaw piernik do leżakowania w chłodne misce (najlepiej piwnica, nie lodówka). Kilka dni przed wigilią ciasto upiecz w blasze wysmarowanej masłem przez godzinę w temperaturze 180-200 st. Przed podaniem polej piernik polewą i przełóż marmoladą. Smacznego!
4 z 5

Przepis na pierniki: Piernik Toruński
Przepis:1 kg mąki żytniej 1/2 kg miodu po 1/2 łyżeczki cynamonu, anyżu, mielonych goździków 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej jajko 20 dag grubo posiekanych migdałów 50 ml spirytusu Mąkę przesiej do miski. Sodę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Miód wlej do rondelka, dodaj korzenie, wymieszaj, podgrzej. Wlej do mąki, dokładnie wymieszaj. Wlej sodę, spirytus, wbij jajko, wyrób ciasto dość twarde i elastyczne. Dosyp migdały, wymieszaj (jeśli ciasto jest zbyt suche, dolej trochę ciepłego miodu). Ciasto włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Wierzch udekoruj migdałami. Piecz piernik 30-40 minut w temperaturze 200°C.
5 z 5

Przepis na pierniki:
1 kg mąkiPrzepis:8 żółtek3 białka1 ½ szklanki cukru3 łyżki kakao200 ml gęstej, kwaśnej śmietany3 łyżeczki sody4 łyżeczki przypraw (2 ł. cynamonu, 1 ł. goździków, ½ ł. kawy rozpuszczalnej, ½ ł. pieprzu)250 g masła400 g miodu700 g ulubionej marmoladyDzień przed pieczeniem: kakao wymieszaj z mąką w dużej misce, odstaw. Miód zagotuj z przyprawami, zdjejmij z ognia, włóż masło, poczekaj aż się rozpuści, a następnie wystygnie. W śmietanie rozpuść sodę, odstaw – śmietana zwiększy swoją objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubij na pianę, dodaj cukier, podczas ubijania dodawaj żółtka. Ubite jajka wlewaj do mąki i delikatnie mieszaj. Wlej miód, wciąż mieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstaw je przykryte, najlepiej w chłodne miejsce na 24 godziny - w tym czasie ciasto na pierniki powinno zgęstnieć. W dniu pieczenia: ciasto na pierniki rozwałkuj, mocno podsypując je mąką. Wykrawaj pierniczki. Blachę wyłóż papierem lub folią aluminiową, pierniki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Na każdy z nich nałóż małą ilość marmolady, przykryć drugim o takim samym kształcie i delikatnie dociskając, sklej brzegi. Jeśli pierniki mają być błyszczące, przed pieczeniem można posmarować je roztrzepanym białkiem. Pierniki należy piec w 180 ° Celsjusza przez 7-12 minut. Po wystygięciu pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym w słoiku lub pojemniku i... podjadać kiedy tylko najdzie ochota!
Polecane
Pierniczki świąteczne: najpiękniejsze dekoracje z Instagrama. Są jak prawdziwe dzieła sztuki!
„Teściowa dała mi sekretny przepis na pierniczki, ale to był podstęp. Ja najadłam się wstydu, a ona posmakuje zemsty”
„Myślałem, że Katarzynki to tylko pierniki. Żona się wściekła, gdy zapomniałem o jej imieninach”
„Znalazłam w skrzynce kartkę świąteczną od nieznajomego. W tym roku w Wigilię będę miała z kim połamać się opłatkiem”
„Na zjeździe absolwentów odkryłam sekret mojego męża i najlepszej przyjaciółki. Żyłam w kłamstwie przez ostatnie 15 lat”
„Rywalizowałam z teściową o najlepsze pączki na tłusty czwartek. Chciałam zabłysnąć, a zamiast tego wstydzę się do dziś”
„To miały być nasze najlepsze walentynki, ale panna wystawiła mnie do wiatru. Na szczęście los był po mojej stronie”
„Teściowa uważała, że robi najlepsze jagodzianki. Ale przepis od mojej babci Michaliny dosłownie zwalił ją z nóg”
„Teściowa rządzi naszym życiem, a po mężu to spływa. Nie mogę słuchać, jak mówi, że mama zawsze wie, co jest najlepsze”
„Tuż przed walentynkami dowiedziałam się, że mój facet prowadzi podwójne życie. Zmarnowałam dla niego najlepsze lata”
Anonimowe wyznania: „Gdy żona zdradziła mnie z najlepszym przyjacielem, wiedziałem, że zemsta będzie słodka”
„Dbałam o teściową, a mąż i tak mną gardził. Straciłam najlepsze lata zmieniając pieluchy staruszce”
Pierniczki świąteczne: najpiękniejsze dekoracje z Instagrama. Są jak prawdziwe dzieła sztuki!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
























