Przepisy świąteczne: pasztet drobiowy z grzybami

Pasztet to ulubione świąteczne mięsiwo, które gości na naszych stołach. My podpowiadamy modyfikację tradycyjnego przepisu na pasztet, wzbogaconego tym razem o grzyby. Pasztet możesz podawać na ostro z chrzanem lub ćwikłą albo na słodko z żurawiną z jabłkami. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić pasztet drobiowy z grzybami.

Składniki na 10 porcji

  • duża kura (ok. 1,8 kg)
  • wątróbka kurza
  • 30 dag wątróbki cielęcej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 dag suszonych grzybów
  • 20 dag słoniny
  • cebula
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do smażenia i do formy

Zobacz także: Jak namoczyć suszone grzyby?

Pasztet drobiowy z grzybami: jak zrobić?

Grzyby suszone namoczyć. Oczyszczoną kurę podzielić na porcje, umyć. Seler oraz pietruszkę obrać, opłukać.
Kurę, słoninę, seler, pietruszkę, grzybki, listek laurowy i ziele angielskie zalać wodą, posolić, gotować 2 godz., odcedzić.
Pieczarki i cebulę obrać, pokroić. Pieczarki przesmażyć na tłuszczu, dodać cebulę, zeszklić. Włożyć wątróbki, smażyć ok.10 minut. Kajzerki namoczyć w wywarze z gotowania kury.
Mięso obrać z kości. Razem z wątróbkami, pieczarkami i odciśniętymi kajzerkami dwukrotnie zemleć w maszynce.
Do masy wbić jajka, dokładnie wyrobić, przyprawić pieprzem, solą, imbirem i gałką muszkatołową. Jeśli masa jest za sucha, dolać trochę wywaru.
Formę lub małe foremki natłuścić, włożyć masę, przykryć. Pasztet w formie piec 1 godz. 20 min w temp. 140°C, a w małych foremkach około 55 min. Pasztet ostudzić w formie.

Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 2 godziny
Pieczenie: 1 godzina 20 minut
Porcja: 410 kcal

Zobacz także nasze inne przepisy świąteczne:

Kapusta z grzybami: podpowiadamy krok po kroku, jak przygotować kapustę wigilijną

Grzyby w złocistej panierce

Tradycyjny sos grzybowy

Tradycyjna zupa grzybowa ze śmietaną - co za smak!

Śledziki po myśliwsku z grzybami: prosty przepis na wigilijny stół