Dieta kapuściana – ile można schudnąć?

Dieta kapuściana swoją popularność zyskała w latach 80. XX wieku i od tego czasu nieprzerwanie jest jedną z popularniejszych, szczególnie w Polsce. W ostatnich latach została okrzyknięta mianem „diety prezydenckiej”, ponieważ do jej stosowania przyznał się Aleksander Kwaśniewski. Ile kilogramów można schudnąć podczas stosowania diety?

Szybka utrata wagi jest podstawowym powodem, dla którego decydujemy się na przejście na dietę prezydencką. Jej przestrzeganie w restrykcyjny sposób daje możliwość utraty wagi w granicach 6-8 kilogramów w przeciągu 7 dni.

Tak doskonałe efekty zawdzięczamy niskiej kaloryczności spożywanych posiłków. Dieta opiera się na zupie kapuścianej, którą można jeść bez ograniczeń, dzięki czemu nie czuje się uczucia głodu. Oprócz tego raz lub dwa razy dziennie dozwolone jest spożycie przekąski w postaci świeżych owoców, warzyw, niskotłuszczowych i niesłodzonych produktów mlecznych, chudego mięsa oraz ryżu. Nie zaleca się jedzenia bananów, roślin strączkowych, tłuszczów zwierzęcych, cukru, czerwonego mięsa ani picia alkoholu. Dodatkowo należy pić duże ilości płynów – wody niegazowanej, niesłodzonych herbat i naparów z ziół.

Działanie diety prezydenckiej opiera się głównie na utracie wody w organizmie, dlatego nieprawidłowe „wyjście” z diety może powodować powrót utraconych kilogramów.

Dieta kapuściana – wady i zalety

Dieta kapuściana jest bardzo powszechna, ponieważ posiada wiele zalet. Do najważniejszych z nich należą:

  • krótki termin – dieta trwa zaledwie 7 dni,
  • szybko zauważalne efekty – efekty diety widoczne są już po jednym dniu jej stosowania,
  • duża utrata wagi – 6-8 kilo w 7 dni,
  • nie obciąża budżetu – jadłospis w diecie opiera się o kapustę, która jest tania i ogólnodostępna, niezależnie od jej rodzaju,
  • wygoda – podstawę diety stanowi zupa kapuściana lub bigos, które są łatwe w przygotowaniu,
  • dieta jest bogata w błonnik – owoce oraz warzywa obecne w diecie posiadają w swoim składzie dużą porcję błonnika, który przyspiesza trawienie, pobudza perystaltykę jelit, przeciwdziała wzdęciom i zaparciom,
  • oczyszczenie organizmu z toksyn,
  • brak uczucia głodu – osoba pozostająca na diecie nie ma określonej ilości posiłków, jakie może spożyć, dopuszcza się jedzenie dowolnych ilości zupy z kapusty,
  • wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych – na diecie zabronione jest spożywanie cukrów oraz alkoholu, a odstawienie tych produktów na tydzień ułatwi nam porzucenie ich na stałe.

Niestety poza szeregiem zalet, dieta kapuściana posiada kilka istotnych wad, a w szczególności:

  • monotonia – dieta opiera się na spożywaniu zupy z kapusty,
  • nie uczy poprawnych nawyków i wyborów żywieniowych – dieta nie jest polecana przez specjalistów od spraw żywienia i dietetyków, bo chociaż ograniczenie spożycia cukrów, tłuszczy i alkoholu jest pozytywne, to monotonia w codziennej diecie wręcz przeciwnie,
  • nie jest smaczna – zupa kapuściana posiada specyficzny smak, który może nie być przez wszystkich lubiany, dodatkowo jedzony w nieograniczonych ilościach przez tydzień może zostać znienawidzony,
  • brak zbilansowanych posiłków – monotonia diety nie pozwala na dostarczenie białek, tłuszczu, węglowodanów, składników mineralnych oraz witamin we właściwych ilościach, co może negatywnie wpłynąć na zdrowie,
  • brak tłuszczu w diecie ogranicza możliwości organizmu do przyswajania witamin zawartych w warzywach,
  • dieta sprzyja usuwaniu z organizmu składników mineralnych – w szczególności wapnia i magnezu,
  • efekt jo-jo – dieta dostarcza bardzo niską ilość kalorii do organizmu, bo zaburza jego pracę i po zakończeniu diety często powoduje reakcję obronną, która objawia się rozpoczęciem gromadzenia energii w postaci tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – powrót z nawiązką utraconych kilogramów, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie „wychodzenie” z diety,
  • utrata wody zamiast tkanki tłuszczowej podczas trwania kuracji odchudzającej – kapusta należy do substancji moczopędnych,
  • obniżenie podstawowej przemiany materii za sprawą utraty tkanki mięśniowej na skutek niewystarczającej podaży białka,
  • rozregulowanie metabolizmu,
  • pogorszenie stanu cery, osłabienie paznokci i wypadanie włosów podczas i po zakończeniu diety – spowodowane jest to niedostarczeniem odpowiedniej ilości składników odżywczych.

Dieta kapuściana – jak komponować menu?

Dieta prezydencka daje szybkie efekty, ale jedynie w sytuacji, kiedy przy ustalaniu tygodniowego menu będzie się przestrzegać ściśle określonych zasad. Jadłospis diety kapuścianej powinien być skomponowany według poniższych wytycznych:

  • maksymalny czas trwania diety to 7 dni,
  • codziennym składnikiem menu diety kapuścianej jest bigos lub zupa z białej, kiszonej lub włoskiej kapusty z dodatkiem warzyw: pomidora, marchwi, papryki, pora, pietruszki, cebuli oraz ziół,
  • podczas trwania diety powinno się wystrzegać soli,
  • maksymalna ilość oliwy na dobę to dwie łyżki stołowe,
  • dieta powinna być bogata w 150-200 gramów mięsa drobiowego dziennie,
  • jadłospis powinien zakładać trzy główne posiłki w ciągu dnia – zupę kapuścianą z drobiem lub warzywa/owoce oraz przekąski w postaci warzyw, które można jeść w ilościach nieograniczonych,
  • zaleca się przyjmowanie dużej ilości płynów: wody niegazowanej, herbat, soków owocowo-warzywnych.

Dieta kapuściana – przykładowy jadłospis na kilka dni

Menu w diecie kapuścianej nie jest mocno urozmaicone i opiera się na zupie z kapusty oraz porcji warzyw i owoców. Przykładowy jadłospis to:

dzień I:

  • śniadanie – zupa kapuściana,
  • drugie śniadanie – sałatka z surowych warzyw okraszona oliwą,
  • obiad – zupa kapuściana z dodatkiem mięsa drobiowego,
  • kolacja – jabłko i 200 gramów owoców sezonowych;

dzień II:

  • śniadanie – surówka z jabłka i marchewki,
  • drugie śniadanie – 200 gram gotowanego kalafiora i pokrojony w plastry pomidor,
  • obiad – zupa kapuściana z dodatkiem chudego mięsa,
  • kolacja – 3 ziemniaki w mundurkach pieczone w piekarniku bez użycia tłuszczu z masłem;

dzień III:

  • śniadanie – zupa kapuściana,
  • drugie śniadanie – gruszka i truskawki,
  • obiad – sałatka jarzynowa okraszona oliwą,
  • kolacja – zupa kapuściana;

dzień IV:

  • śniadanie - surówka z jabłka i marchewki,
  • drugie śniadanie – zupa kapuściana,
  • obiad – 200 gram gotowanego chudego mięsa z sałatką z sałaty lodowej, kalafiora i pestek słonecznika,
  • kolacja – shake ze szklanki odtłuszczonego mleka, truskawek i połowy banana;

dzień V:

  • śniadanie – 2 banany,
  • drugie śniadanie – 3 pomidory,
  • obiad – zupa kapuściana z chudym mięsem,
  • kolacja – jabłko;

dzień VI:

  • śniadanie – zupa kapuściana,
  • drugie śniadanie – szklanka soku owocowego,
  • obiad – 200 gram chudego mięsa smażonego bez oleju i surówka z marchewki i jabłka,
  • kolacja – zupa kapuściana;

dzień VII:

  • śniadanie - zupa kapuściana,
  • drugie śniadanie - jabłko,
  • obiad - 200 gram ryżu i gotowana pierś z kurczaka,
  • kolacja - zupa kapuściana.

Rano, przed śniadaniem należy wypić szklankę wody niegazowanej. Dzienna ilość spożywanych płynów powinna oscylować w granicach 2-2,5 litra. Pomiędzy posiłkami dopuszcza się jedzenie dowolnej ilości zupy z kapusty oraz przekąsek warzywnych. 

Zobacz też: Błędy jakie najczęściej popełniasz przy odchudzaniu

Dieta kapuściana – przepis

Głównym składnikiem diety kapuścianej jest zupa z kapusty. Przepis na zupę kapuścianą jest bardzo prosty w wykonaniu, a jednocześnie tani w przyrządzeniu. Zupa powinna wystarczyć na kilka dni i składa się z:

  • główki kapusty białej lub 3 kilogramów kapusty kiszonej,
  • 3 marchewek,
  • 3 pietruszek,
  • 2 papryk czerwonych,
  • 6-7 pomidorów świeżych lub 2 opakowań pomidorów w puszce,
  • 6 cebul,
  • pora,
  • ziół i przypraw do smaku (zaleca się wykorzystanie: pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego, majeranku, cząbru, suszonej papryki oraz papryki wędzonej).

Poszatkowaną drobno kapustę wrzuca się do garnka, zalewa wodą i gotuje na małym ogniu. W trakcie gotowania dorzuca się zioła i warzywa. Na koniec gotowania należy doprawić zupę do smaku.

Zobacz też: Fit śniadanie - 10 pomysłów, jak smacznie i zdrowo rozpocząć dzień

Dieta kapuściana – efekty

W Internecie dostępnych jest wiele zdjęć ilustrujących efekty zastosowania diety kapuścianej. Należy jednak pamiętać, że aby były one długotrwałe po zakończeniu diety kapuścianej warto przejść na inną niskokaloryczną dietę, przykładowo obejmująca 1000 lub 1500 kalorii. Ilość tę należy następnie stopniowo zwiększać, aż do osiągnięcia swojego optymalnego dziennego zapotrzebowania na energię. Żeby niska kaloryczność diety prezydenckiej nie okazała się zbyt dużym szokiem dla organizmu, co przełoży się w rezultacie na spowolnienie przemiany energii i wystąpienie efektu jo-jo, przed przystąpieniem do diety zaleca się stopniowe obniżanie kaloryczności dziennie spożywanych posiłków.

Zobacz też: Dieta low carb - na czym polega i ile można schudnąć?

Dieta kapuściana – opinie

Opinie na temat diety kapuścianej są mocno zróżnicowane. Istnieje silna grupa jej zwolenników, którzy doceniają jej szybkie efekty oraz łatwość w przygotowaniu, ale też grupa przeciwników, którzy są niezadowoleni z efektu jo-jo oraz zmęczeni jej monotonią.

Warto podkreślić, że dieta prezydencka nie jest polecana przez dietetyków i specjalistów od żywienia przede wszystkim z uwagi na ubogość składników odżywczych. Odpowiednio skonstruowana dieta powinna wprowadzać zasady żywieniowe, które są możliwe do stosowania przez resztę życia, zarówno z uwagi na odpowiednią ilość składników odżywczych, jak i różnorodność spożywanych posiłków.

Zobacz też: Woda z octem jabłkowym - na co pomaga i jak ją stosować?