Co to jest kurkuma?

Kurkuma, pozyskiwana z korzenia ostryżu (roślina z gatunku imbirowatych) jest przyprawą wywodzącą się z Indii. Od dawna stosowana jest w kuchni azjatyckiej (pierwsze wzmianki na ten temat pochodzą z 600 r. p.n.e.), głównie ze względu na jej wpływ na walory wizualne potrawy - kurkuma nadaje daniom nieco egzotyczny, żółty kolor.

Do Chin ta niezwykła przyprawa dotarła ok. 700 r. n. e. Mniej więcej z tamtego okresu pochodzą pierwsze odkryte zapiski chińskich i indyjskich medyków, wskazujące na jej zdrowotne właściwości. Już wtedy, kurkuma była wykorzystywana do łagodzenia bólów menstruacyjnych, pomagała w zwalczaniu infekcji układu oddechowego i schorzeń układu pokarmowego - wrzodów, stanów zapalnych i niedrożności wątroby. Dziś, dzięki dostępności nowoczesnych metod laboratoryjnych, o właściwościach kurkumy wiemy znacznie więcej. 

Kurkuma: właściwości

  • przeciwzapalne
  • przeciwbakteryjne
  • rozkurczające
  • wspiera pracę mózgu
  • wspiera odporność organizmu
  • przeciwutleniające
  • wspiera pracę układu pokarmowego
  • wspomaga leczenie chorób oczu
  • redukuje poziom cukru i poziom cholesterolu
  • stymuluje proces gojenia się ran
  • wspiera walkę z trądzikiem
  • zwęża pory
  • wspiera walkę z łupieżem

Kurkuma zawiera w sobie związki o właściwościach leczniczych, nazywane kurkuminoidami. Największą rolę w tej grupie odgrywa kurkumina - niezwykle silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwzapalne. 

Mówiąc o pozytywnym oddziaływaniu kurkumy na ludzki organizm, na pierwszym miejscu należy wymienić jej wpływ na pracę mózgu. Naukowcy są zdania, że ze względu na zawartość tumeronu (związek ten stymuluje procesy namnażania i różnicowania komórek nerwowych), kurkuma może wspomagać zachodzące w mózgu procesy naprawcze i dzięki temu - uczestniczy w terapii choroby Alzheimera i uszkodzeń wywołanych udarem. Ponadto, kurkuminoidy zawierają aktywny składnik BDMC, który odpowiada za pobudzanie układu odpornościowego do niszczenia białek utrudniających przewodzenie sygnałów nerwowych. 

Wielu ekspertów jest zdania, że kurkuma wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Za tę cechę odpowiada kurkumina, wykazująca działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu wykazuje przydatność w profilaktyce i we wspomaganiu leczenia nowotworów.

Kurkuma jest też skutecznym środkiem na wiele dolegliwości trawiennych. Wynika to z faktu, że pobudza produkcję żółci, enzymów trzustkowych, gastryny, sekretyny, a ponadto - wykazuje właściwości rozkurczające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.  

Ta niezwykła przyprawa skutecznie wspomaga funkcję układu odpornościowego i dzięki temu - zapobiega infekcjom wirusowym, grzybiczym i bakteryjnym oraz pomaga w zwalczaniu już istniejących stanów infekcyjnych. 

Zobacz także:

Wciąż jeszcze trwają badania na ten temat, ale ze wstępnych wyników można wywnioskować, że kurkuma wspomaga leczenie wielu chorób oczu - jaskry, zespołu suchego oka i zapalenia spojówek. 

Kolejne badania dowodzą, że ta niepozorna przyprawa redukuje poziom cukru i poziom cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie chorób nerek, stymuluje proces gojenia ran. Trzeba wyraźnie podkreślić, że wciąż jeszcze nie poznaliśmy pełnego wpływu kurkumy na organizm. Prawdopodobnie, jej właściwości lecznicze są jeszcze szersze. Naukowcy wciąż prowadzą badania na ten temat. 

Z kobiecego punktu widzenia, niezwykle istotne są też właściwości kosmetyczne, jakie wykazuje ta przyprawa. Kurkuma okazuje się niezwykle pomocna w walce z trądzikiem, spłyca zmarszczki, zwęża pory i likwiduje nieestetyczne przebarwienia. Wspomaga też walkę z łupieżem i przetłuszczającymi się włosami.

Siłę kurkumy dobrze potwierdza fakt, że stanowi ona cenny składnik wielu suplementów diety i kosmetyków. Nie musisz jednak polegać na gotowych produktach, bo każdy z nich bez trudu przygotujesz w swojej kuchni.

Zobacz też: Nie tylko kurkuma - naturalne spalacze tłuszczu

Kurkuma: Jak stosować tę przyprawę? Przepisy do stosowania zewnętrznie i wewnętrznie

Maseczka z kurkumy

Domowa maseczka z kurkumy pomaga pozbyć się trądziku, łagodzi podrażnienia cery i przyspiesza jej regenerację, usuwa nadmiar sebum i doprowadza do zwężenia porów. Ponadto, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, nadaje skórze młody wygląd i redukuje cienie pod oczami, a dzięki właściwościom rozjaśniającym - pomaga wyrównać koloryt i likwiduje przebarwienia.

Przygotowanie takiej maseczki jest banalnie łatwe - 1 łyżkę kurkumy dodajemy do 100 g jogurtu naturalnego. Mieszankę wzbogacamy o łyżeczkę oliwy z oliwek i łyżeczkę miodu. Jeżeli chcemy wzmocnić działanie rozjaśniające kurkumy, do maseczki dodajemy 3 łyżeczki soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 

Maseczkę trzymamy na twarzy przez ok. 15 min. Po tym czasie, zmywamy ją letnią wodą. Taka mieszanka wykazuje wyjątkowo dobroczynny wpływ, ale ze względu na możliwość nadmiernego rozjaśnienia cery, należy ją powtarzać nie częściej niż co 2-3 tygodnie.

Z kurkumy łatwo przygotujemy też maseczkę na włosy, która pomoże pozbyć się łupieżu i ograniczy ich tendencję do przetłuszczania. Jej przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze - 1 łyżkę kurkumy mieszamy z 3 łyżkami oliwy z oliwek i gotowe! Taką maseczkę należy wmasować w skórę głowy i pozostawić na 15 min. Po tym czasie, myjemy głowę szamponem. Tak przygotowana mikstura może być stosowana przed każdym myciem włosów, do czasu ustania problemu.

Pasta z kurkumy - przepis mistrzów ajurwedy

Kurkuma obfituje w cenne dla zdrowia składniki, należy jednak zaznaczyć, że cechują się one niską wchłanialnością. Aby wspomóc ten proces, warto połączyć kurkumę z piperyną - substancją zawartą w czarnym pieprzu. Jak zaznaczają mistrzowie ajurwedy (starożytny system medycyny indyjskiej), najcenniejsze właściwości kurkumy uwalniane są po poddaniu jej procesowi gotowania w wodzie, trwającym minimum 8 minut, dlatego najskuteczniejszym preparatem z kurkumy ma być przygotowana z niej pasta.

Aby ją wykonać, do połowy szklanki gotującej się wody trzeba dodać 3 łyżki kurkumy, 3 szczypty pieprzu i pół łyżeczki oleju kokosowego. Całość gotujemy przez minimum 8 minut, aż substancja przybierze konsystencję pasty (pamiętaj o mieszaniu).

Taką pastę możemy dodawać do zup, sosów, sałatek, jogurtu, kefiru, koktajli, możemy też posmarować nią kanapkę. Pomoże zwalczyć ból gardła, bóle i sztywność stawów, rozwiąże problemy trawienne. Można ją spożywać codzienne, ale ważne jest, żeby cały zapas (przechowywany w lodówce) zużyć w ciągu 2 tygodni.

Kurkuma z miodem (złote mleko)

Kurkuma z miodem, czyli złote mleko, to najlepszy środek na wzmocnienie odporności. Pite regularnie, pozwoli pożegnać się z sezonowymi infekcjami. Taka mieszanka ma jeszcze jedną zaletę - skutecznie stymuluje metabolizm, dzięki czemu wspomaga odchudzanie.

Jak przygotować złote mleko? To proste -  do szklanki letniej wody dodaj 2 łyżki miodu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczyptę pieprzu i sok z połowy cytryny. Po wymieszaniu, napój jest gotowy do wypicia. Efekty pojawią się, gdy będzie pity regularnie, najlepiej przed śniadaniem.

Napój z kurkumy (kurkumik)

Z kurkumy można przygotować orzeźwiający napój, który wzmocni odporność i pozytywnie wpłynie na układ nerwowy, pokarmowy i na krążenie krwi. Wszystko, czego potrzebujesz do jego przygotowania, to szklanka 1/4 łyżeczki kurkumy, 2 plastry świeżego imbiru, sok z ćwiartki cytryny, łyżeczka miodu i szczypta pieprzu. Imbir należy zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Gdy napar ostygnie, dodajemy kurkumę i mieszamy. Następnie, dodajemy miód i pieprz. Ponownie mieszamy. Na sam koniec, wyciskamy sok z cytryny. 

Woda z kurkumą

Napój z kurkumy można przygotować w jeszcze prostszej wersji, Do ciepłej wody wystarczy dodać łyżeczkę kurkumy i szczyptę pieprzu. Przygotowanie takiego napoju trwa krócej niż zaparzenie kawy. Jest niezwykle prosty, ale pozwala skorzystać ze wszystkich opisanych wcześniej dobroczynnych właściwości kurkumy. Miksturę warto pić każdego dnia przed śniadaniem. 

Kurkuma: przeciwwskazania

Trzeba jednak mieć świadomość, że kurkuma nie jest przeznaczona dla każdego. Nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży, gdyż pobudza pracę macicy, efektem czego może być poronienie. Nie jest też zalecana dla osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe, gdyż wzmacnia ich działanie. Z kurkumy powinny też zrezygnować osoby cierpiące na kamicę żółciową - w tym przypadku, przyprawa może zwiększyć dolegliwości bólowe.

Kurkuma: cena, gdzie kupić

Kurkuma jest dostępna w wielu sklepach spożywczych, ale żeby mieć pewność, że produkt pochodzi z ekologicznych upraw i nie zawiera żadnych dodatków (często można trafić na kurkumę, której objętość zwiększana jest mąką lub innymi nie zawsze zdrowymi dodatkami), warto zajrzeć do sklepów ze zdrową, ekologiczną żywnością. Za 100 g wysokiej jakości produktu, zapłacimy ok. 12-17 zł

Zobacz też: Dlaczego warto jeść kurkumę - nowe badania naukowców