Cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym
Włoska kuchnia to nie tylko spaghetti, ale również pyszne cannelloni. Spróbuje przygotować cannelloni z kurczakiem w sosie pomidorowym. To prawdziwy przysmak!

PORCJA: 560 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut
NA 4 PORCJE
- 200 g podudzia kurczaka (bez skóry)
- 400 g szpinaku
- 50 g świeżej mięty
- 400 g sera ricotta
- opakowanie makaronu do lasagne
- 50 g tartego parmezanu
- sól
- pieprz
Sos pomidorowy:
- 4 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 puszki pomidorów
- bazylia (świeża lub suszona)
- sól
- pieprz
Kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Pokroić na kawałki. Szpinak opłukać, zblanszować w osolonej wodzie. Odcedzić. Miętę opłukać i ze szpinakiem posiekać, doprawić. Wymieszać z ricottą. Dodać pokrojonego kurczaka. Płaty makaronu ugotować w osolonej wodzie. Osuszyć. Na każdy położyć farsz. Zwinąć rulony. Zwinięte cannelloni ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Czosnek i cebulę na sos obrać, posiekać. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
Dodać pomidory i bazylię. Gotować na wolnym ogniu 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem zalać cannelloni. Posypać parmezanem. Zapiekać 10 minut w 180°C. Do potrawy można użyć gotowych rurek cannelloni.
Polecane
„Słoik z ogórkami małosolnymi skrywał tajemnice panny młodej. Mężuś nie miał pojęcia, kto się tu kisił we własnym sosie”
„Wakacje w Grecji miały uratować nasz związek, ale zawiodłam. Między pitą i sosem tzatziki znalazłam greckiego boga”
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
„Pojechałam z mężem na jagody, a wróciłam z prawdą, która mnie zniszczyła. W 1 chwili zrozumiałam, że żyłam w iluzji”
„Nad Bałtykiem wdałam się w romans z fotografem. Weszłam mu w kadr, ale długo w nim nie zostałam"
„Przyszła teściowa zrobiła mi z życia piekło. Moja stopa nie postanie w domu, w którym moja godność miesza się z błotem”
„Naśmiewałam się z ojca, bo randkował w necie. Nie sądziłam, że z jego wirtualnych romansów wyniknie taki numer”
„W sanatorium wdałam się w romans z miejscowym lowelasem. Wreszcie czuję, że jestem kimś więcej niż babcią w kapciach”
„Uwierzyłam w bajeczki o wielkim biznesie, a po ślubie obudziłam się z ręką w nocniku. Adam cały czas kłamał jak z nut”
„Cały urlop płakałam za polskim jedzeniem z porządnej stołówki. W hotelu w Egipcie nie mieli nawet zwykłej pomidorówki”
„Całymi tygodniami siedzę w domu z wnukami. W końcu zażądałam od synowej dniówki jak profesjonalna niańka”
„Kupiliśmy z mężem dom w Hiszpanii za grosze i mieliśmy żyć jak w raju. Zamiast tego trafiliśmy w sam środek piekła”
„Pokłóciłam się z teściową o ciasto z jagodami. Po każdej jej wizycie w naszym domu pozostaje tylko niesmak”
„Gdy utknęłam z Tomkiem w windzie, obudziła się w nas dzika namiętność. To było jak w zakazanych filmach”
„Słoik z ogórkami małosolnymi skrywał tajemnice panny młodej. Mężuś nie miał pojęcia, kto się tu kisił we własnym sosie”
„Wakacje w Grecji miały uratować nasz związek, ale zawiodłam. Między pitą i sosem tzatziki znalazłam greckiego boga”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa