Makaron pomidorowy z chorizo, jabłkiem i suszonymi pomidorami
Super przepis na makaron, idealne danie na obiad ze znajomymi lub rodziną.

Składniki
- Makaron 100 g
- Chorizo 50 g
- Pomidory ½ sztuki
- Jabłko 1 sztuka
- Oliwa
- Szalotka
- Krewetki 3-4 sztuki obrane surowe rozmiar 16/20
- Pecorino z orzechem włoskim
- Masło 50 g
- Białe wino 50 ml
Przepis podstawowy na ciasto makaronowe
- 300 g mąki pszennej
- 3 jajka
- Oliwa
- Sól
- woda
Sposób przygotowania
300 g mąki pszennej przesiać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie i wbić w nie trzy jaja. Dodać trzy łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Ciasto wyrobić aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeszcze raz starannie zagnieść ciasto, dłońmi złożonymi w pięści rozgnieść ciasto na gruby placek. Jego rogi zawinąć do środka, obrócić ciasto i jeszcze raz rozgnieść. Czynność tę powtarzać wielokrotnie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ja w folię i odłożyć na godzinę do lodówki, ciasto powinno odpocząć.
Makaron pomidorowy
Składniki: jak w przepisie podstawowym oraz 50 g masła, 30-40 g koncentratu pomidorowego.
Przygotować ciasto makaronowe jak w przepisie podstawowym. Zamiast oliwy dodać roztopione masło i dodatkowo - koncentrat pomidorowy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić w dowolny wzór, można także użyć maszynki do makaronu.Pomidora malinowego kroimy w 4 cząstki, solimy używają soli morskiej, kropimy oliwą z oliwek. Tak przygotowanego pomidora suszymy w piecu nastawionym na temperaturę około 80stopni przez około 6 godzin. Salami chorizo i boczek wędzony podsmażyć na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć szalotkę, następnie dodać krewetki i podlać białym winem. Redukować na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać domowej roboty makaron ugotowany al dente, świeżą bazylię i cząstki suszonego pomidora, z jabłka wydrążyć małe kuleczki i podać na talerz. Gotowe danie posypać startym serem pecorino.
Przepis - > Miłosz Kowalski to finalista światowej klasy konkursu Salone Culinare w Birmingham (brązowy medal), uczestnik prestiżowego programu Iron Chef UK, a obecnie Szef Kuchni w Hilton Garden Inn Kraków Airport w podkrakowskich Balicach.
Polecane
„Zerwałyśmy kontakt ze szwagierką przez pomidory. Gdy wyciągnęłam rękę na zgodę, ona odstawiła cyrk”
„Synowa chciała wyrzucić moje kiszone pomidory, bo śmierdzą piwnicą. Takiej obelgi nie zniosę”
„Zerwałyśmy kontakt ze szwagierką przez pomidory. Gdy wyciągnęłam rękę na zgodę, ona odstawiła cyrk”
„Synowa chciała wyrzucić moje kiszone pomidory, bo śmierdzą piwnicą. Takiej obelgi nie zniosę”
„Naturalny nawóz mojej sąsiadki działa na jej pomidory i moje nerwy. Jej złota proporcja to 1:1 odoru i obrzydliwości”
„Moja randka z ukochanym była tylko powtórką przed sprawdzianem. Nawijał mi makaron na uszy i testował, czy inna to łyknie”
„Włoski kochanek nawinął mi makaron na uszy. Gorący romans okazał się wstrętny jak odgrzewana pizza z mikrofali”
„Nawijała mi makaron na uszy i dopiero po ślubie poznałem prawdę. Lany poniedziałek skończył się w sądzie”
„Kupuję mu pomidory i gotuję obiady, a ten szkodnik nie dokłada się do domowego budżetu. Mój syn to darmozjad”
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
Lekkie danie z makaronem: 5 pomysłów na pyszny i zdrowy obiad. Te przepisy są tak proste, że będziecie przygotowywać je regularnie!
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa