Dynia - dlaczego jest taka ważna i co nam daje?

Dynia to nie tylko symbol jesieni i rewelacyjna ozdoba, ale przede wszystkim źródło wielu witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika reguluje pracę jelit. Jest bogata w witaminy A i C, wzmacniające naszą odporność, a także w beta-karoten, neutralizujący wolne rodniki i zapobiegający nowotworom. Pestki dyni zapobiegają zapaleniu i rozrostowi prostaty u mężczyzn, a także mają właściwości przeciwpasożytnicze. Jest to idealne źródło potasu, cynku, magnezu i fosforu, a żeby tego było mało, ma naprawdę niewiele kalorii! W 100g surowej dyni znajdziemy zaledwie 26kcal!

Przypisy z dyni - pyszne i proste

ZUPA KREM Z DYNI:

Jest to najpopularniejszy sposób na wykorzystanie dyni w naszym codziennym jadłospisie. Zupy kremy są przepyszne, a jeżeli nie miałaś jeszcze okazji spróbować tej formy obiadu, teraz masz szansę to nadrobić! Potrzebujesz:

  • ½ średniej dyni
  • Kawałek cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • Kawałek imbiru (lub 1 łyżeczka mielonego)
  • Papryka
  • Marchew
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • Przyprawy ( 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka papryki wędzonej, ¼ łyż. chilli, 1 łyż. papryki słodkiej, ¼ łyż. kardamonu, ½ łyż. cynamonu)

Obierz i pokrój w kostkę dynię, paprykę i marchew. Cebulę, czosnek i imbir podsmaż na łyżce oliwy, dodaj surową dynię i duś pod przykryciem. Po około 10-15 minutach dodaj paprykę i marchew, zalej 0,5l wrzątku i gotuj około 20 minut (aż zmiękną warzywa). Przypraw, następnie zblenduj, dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Najlepiej podawać krem z jogurtem i grzankami.

Zobacz też: Przepisy na pyszne rozgrzewające zupy na jesień i zimę

SERNIK Z DYNIĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ:

Czas na odrobinę słodyczy! Ciasto, którym zaskoczysz swoich gości! Coś dla miłośników białej czekolady i ciasteczek oreo. Potrzebujesz:

  • 1 ¼ szklanki pokruszonych ciastek Oreo
  • 2 opakowania sera
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka, lekko ubite
  • Biała czekolada do pieczenia (stopiona i schłodzona)
  • ½ szklanki dyni w puszce
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • Wiórki białej czekolady i/lub pokruszone ciastka Oreo (opcjonalnie)

Nasmaruj tortownicę i wyłóż ją papierem. Ułóż na niej pokruszone ciastka i odłóż na bok. W dużej misce ubij ser, cukier i wanilię na gładką masę. Dodaj jajka i ubijaj całość do połączenia, następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę. W małej misce połącz dynię i przyprawy, a następnie delikatnie wymieszaj to z masą serową. Powstałą masę wylej na ułożone wcześniej pokruszone ciastka. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 50-55 minut. W razie potrzeby możesz udekorować ciasto wiórkami czekoladowymi i/lub pokruszonymi ciasteczkami Oreo.

Zobacz też:

Przepis na jesienną dyniową pizzę

Sernik z dyni z krówkową polewą

Szybkie i pyszne placuszki z dyni

PUMPKIN SPICE LATTE

 

Kawa dyniowa to być może trochę oklepany amerykański napój serwowany w sieci Starbucks, ale nie można odmówić mu niesamowitego smaku i jesiennego klimatu! Zwłaszcza, jeżeli zrobimy go w domowej, a przede wszystkim zdrowszej wersji. Potrzebujesz:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 porcja espresso (ewentualnie kawa rozpuszczalna rozrobiona we wrzątku)
  • 2 łyżki puree dyniowego
  • 1-2 łyżeczki miodu

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru mielonego
  • 3 sztuki goździków
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Wlej mleko do garnka, dodaj przyprawy, puree z dyni i miód. Gotuj na małym ogniu, ale nie doprowadź do wrzenia! Ciepłe mleko przecedź przez sitko, tak aby nie było grudek. Mleko spień za pomocą blendera lub spieniacza elektrycznego (jeżeli pominiesz ten krok, kawa będzie bez pianki, ale będzie równie pyszna). Do mleka dodaj espresso (lub przygotowaną wcześniej kawę rozpuszczalną).

Zobacz też: Pyszne kopytka z dyni

PUMPKIN SPICE COCKTAIL

 

Dyniowy drink o orzeźwiającym smaku z pewnością zostanie stałych gościem Waszych domówek! Potrzebujesz:

  • Wódka imbirowa (jeśli nie uda Ci się takiej znaleźć może być zwykła)
  • Odrobina soku z limonki
  • 1 łyżeczka puree z dyni
  • 1 łyżeczka syropu miodowego
  • Plasterek imbiru lub limonki (opcjonalnie, jako dekoracja)

Zbierz wszystkie składniki. Do szejkera wypełnionego lodem dodaj wódkę, sok z limonki, puree z dyni oraz syrop miodowy. Energicznie potrząśnij. Przelej do szklanki i udekoruj plasterkiem imbiru lub limonki.

Zobacz też: FIT CIASTO - 5 pomysłów na pyszne i niskokaloryczne ciasto