Jak przechowywać zupy?
Jak długo można trzymać zupę w lodówce, tak by ciągle była smaczna? Czy można mrozić zupy? Jak długo zupa może być przechowywana w słoiku? Przeczytaj koniecznie!

Opublikowano: 20.10.2021, 10:41
Reklama
Zupy są pyszne, pełnowartościowe, tanie i szybkie w przygotowaniu. Warto więc zadbać o ich odpowiednie przechowywanie. Nie musisz gotować każdego dnia świeżej zupy by cieszyć się jej smakiem.
Reklama
Jak sprawić by zupa była świeża przez długi czas?
Reklama
- Przechowuj ją w chłodnym miejscu w lodówce pod szczelną pokrywką. W ten sposób zupa może stać do 5 dni.
- Piątego dnia jeśli wciąż masz jeszcze trochę zupy i chcesz "przedłużyć jej żywot" gotuj ją przez minimum 10 minut i po ostygnięciu ponownie wstaw do lodówki. Po takim zabiegu zupa wytrzyma jeszcze jeszcze 2-3 dni.
- Zupy możesz spokojnie zamrażać. Użyj do tego celu plastikowych pojemników do przechowywania żywności lub szczelnie zamykanych woreczków. Pamiętaj tylko by nie wypełniać ich zupą po same brzegi. Zawsze zostawiaj trochę miejsca. Zamrażanie w szkle nie jest najlepszym pomysłem - słoiczki niestety często pękają.
- Dobrym pomysłem na zamrażanie bulionu jest przelanie go do pojemników do robienia lodu i zamrożenie. W ten sposób powstana Twoje naturalne kostki rosołowe. Genialne prawda?
- Wekowanie zup to sposób dla zapracowanych osób. Jedynym ograniczeniem jest obecność nabiału czyli śmietany, jogurtu czy mleka. Pasteryzowane w słoikach zupy mogą być tak przechowywane maksymalnie 2 tygodnie.
Reklama
Reklama
Reklama
Polecane
Historie
„Dzieliliśmy z mężem wszystko na pół, ale gdy straciłam pracę, zaczął liczyć każdą łyżkę zupy. Czułam się jak szkodnik”
11.07.2025, 14:30
Historie
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
12.12.2023, 13:15
Historie
„Dzieliliśmy z mężem wszystko na pół, ale gdy straciłam pracę, zaczął liczyć każdą łyżkę zupy. Czułam się jak szkodnik”
11.07.2025, 14:30
Kuchnia
Domowa kostka rosołowa – prosty przepis na zdrowy bulion. Jak ją przygotować, do czego dodawać i jak przechowywać?
01.05.2022, 08:00
Historie
„Gdyby nie zupa pomidorowa, dalej klepałabym biedę. Teraz mam fortunę, męża i dostatnie życie”
12.12.2023, 13:15
16.01.2023, 08:39
Rytuały i przesądy
Por na miłość kryje w sobie wielką moc. Wystarczy dodać go do zupy, ale jest 1 haczyk
10.10.2023, 11:37
25.03.2022, 08:00
Kuchnia
Zupy dietetyczne, które przygotujesz w kilka chwil. 5 fit przepisów na pyszne, niskokaloryczne posiłki na lato
24.06.2022, 13:25
Historie
„Gdy ją spotkałem zmiękłem jak pigwa w syropie. Taki stary grzyb jak ja może się jeszcze zakochać”
20.04.2025, 21:15
Historie
„Teściowa latami traktowała mnie jak służącą, a mąż jak powietrze. Gdy dostałam 1 list, zmienili się nie do poznania”
26.06.2025, 16:30
Historie
„Teściowa wiecznie ma minę kwaśną jak rabarbar. Skaczę wokół księżnej, a ta i tak kręci swoim wścibskim nosem”
13.06.2025, 16:30
Historie
„Dla moich dzieci jestem tylko bogatą emerytką z Warszawy. Traktują mnie jak skarbonkę, a nie jak własną matkę”
30.03.2025, 22:00
Historie
„Musztarda z miodem to dla mojej teściowej kulinarna herezja. Staram się, jak mogę, a tej jędzy nigdy nic nie pasuje”
23.05.2025, 19:15
Historie
„Po śmierci żony byłem jak zamrożony. Gdy padła mi stara lodówka, niespodziewanie moje serce rozgrzała miła sąsiadeczka”
16.07.2025, 06:00
Kuchnia
Zupa z suszonych grzybów na Wigilię: ten przepis Magdy Gessler na zupę grzybową jest naprawdę prosty!
21.12.2021, 09:20
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa