Nalewka lecznicza – co to jest?

Lato w pełni. Sezon na robienie nalewek właśnie się rozpoczął. Czym właściwie jest ten napój? Czy to sam alkohol i cukier? Nalewka to alkoholowy wyciąg z owoców, kwiatów, ziół czy korzeni. Sporządza się je w procesie maceracji, czyli przez zalanie składników alkoholem w celu wydobycia i utrwalenia smaku i aromatu zawartego w składnikach. Alkohol używany do robienia nalewek pozwala wyciągnąć z owoców i ziół nierozpuszczalne w wodzie substancje czynne, które mają walory lecznicze. Dodatkowo wódka lub spirytus sprawia, że nalewki są dobrze zakonserwowane i nawet po upływie czasu nie tracą swoich cennych właściwości. 

To, jakie lecznicze właściwości będzie miała nasza nalewka, zależy od owoców lub ziół jakich użyjemy do stworzenia napoju. Np. jeśli często zmagamy się z zapaleniem pęcherza, wybierzmy wiśnie. Jeśli chcemy, żeby nalewka dobroczynnie wpływała na wzrok, wybierzmy aronię. 

Domowe nalewki – najważniejsze zasady

Chociaż wykonywanie nalewek jest bardzo proste, są pewne zasady, o których szczególnie należy pamiętać i ich przestrzegać. 

  1. Przestrzegaj zasad higieny osobistej oraz higieny w trakcie robienia przetworów. Wszystkie naczynia powinny być idealnie czyste i zdezynfekowane, podobnie jak nasze ręce i powierzchnie w kuchni, których będziemy używać.
  2. Do przygotowania domowych nalewek i likierów należy używać świeżych, dojrzałych owoców bez śladów nadpsucia lub fermentacji. 
  3. Nalewki zawsze trzeba przecedzać przez kilka warstw gazy lub tkaniny, ponieważ podczas procesu macerowania powstaje osad i jest to normalne.

Domowa nalewka z malin 

Składniki:

  • 800 g malin,
  • 250 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 350 ml rumu lub brandy (można wziąć nawet wódkę),

Przygotowanie:

  1. Przygotować syrop. W tym celu wodę i cukier umieścić w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia i ostudzić. 
  2. Maliny włożyć do 2-litrowego słoika, wlać alkohol i wystudzony syrop. 
  3. Owoce dokładnie wymieszać z płynem i postawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 1 miesiąc. 
  4. Następnie otrzymaną nalewkę przecedzić przez 4–5 warstw gazy i przelać do czystych butelek. Zakorkować i odłożyć, powinno leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu przez kolejny miesiąc. Malinową nalewkę przechowywać w spiżarni. Używać według uznania.

Maliny zawierają kwasy organiczne, które oczyszczają organizm z toksyn i pomagają obniżyć temperaturę przy grypie czy przeziębieniu. Dodatkowo zawierają antyoksydanty, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami i opóźniają proces starzenia się skóry. Domowa nalewka malinowa jest polecana szczególnie dla kobiet, ponieważ łagodzi bóle miesiączkowe. 

Lecznicza nalewka z rajskich jabłek

Składniki:

  • 800 g rajskich jabłek,
  • 250 g cukru,
  • 200 ml wody,
  • 350 ml koniaku lub innego brandy,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 goździki.

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie umyć i wysuszyć. Wszystkie owoce przekroić na pół i włożyć do 2-litrowego sterylizowanego słoika.
  2. Przygotować syrop. W tym celu wodę, przyprawy i cukier umieścić w małym rondlu. Doprowadzić do wrzenia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Jabłka zalać gorącym syropem wraz z przyprawami i pozostawić do ostygnięcia.
  4. Do wystudzonego syropu z jabłkami dodać alkohol, dokładnie wymieszać i postawić w ciemnym miejscu na 1 miesiąc.
  5. Następnie otrzymaną nalewkę przecedzić przez 4–5 warstw gazy i przelać do czystych butelek. Zakorkować i odłożyć, powinno leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu przez kolejny miesiąc. Nalewkę z rajskich jabłek przechowywać w spiżarni. Używać według uznania.

Rajskie jabłka są cennym źródłem witamin A, C, węglowodanów i kwasów organicznych. Zawierają również błonnik, dzięki czemu wspomagają trawienie. Flawonoidy zawarte w jabłkach sprawdzają się w profilaktyce nowotworów i chorób serca.

Domowa nalewka z rabarbaru na dżinie

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru, pokroić w drobne słupki,
  • 400 g cukru,
  • 1 l dżinu,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Rabarbar i cynamon umieścić w 2-litrowym słoiku. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Postawić na 1 dzień w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej.
  2. Do rabarbaru wlać dżin i postawić słoik w chłodne miejsce na 3 miesiące. Słoikiem potrząsać od czasu do czasu.
  3. Następnie otrzymany napój przecedzić przez 4–5 warstw gazy i przelać do czystych butelek. Zakorkować i odłożyć, nalewka powinna leżakować w ciemnym, chłodnym miejscu przez kolejny miesiąc. Przechowywać w spiżarni. Używać według uznania

Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik i żelazo. W tradycyjnej chińskiej medycynie był stosowany jako środek przeczyszczający i przeciwzapalny. Jest szczególnie polecany  kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ może on złagodzić jej skutki uboczne, a nawet ją opóźnić. Nalewka może służyć jako poprawiające trawienie i rozgrzewające digestivo po smacznym posiłku.

Więcej przepisów na domowe nalewki znajdziecie w książce "Jem świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki" Popina Viktoriya.