Porcja: 412 kcal

Przygotowanie: 45 minut

Na 12 porcji

SPÓD:

  • 180 g herbatników czekoladowych
  • 1/2 kostki masła
  • 20 g mielonych orzechów

MASA:

  • 5 jajek
  • 170 g brązowego cukru
  • 750 g dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 500 g purée z dyni
  • opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka skórki startej z cytryny

POLEWA:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kilka łyżek kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

Herbatniki pokruszyć wałkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Żółtka zmiksować z cukrem. Miksując, dodać twaróg, a następnie mascarpone, purée z dyni, budyń (proszek), ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszać.

Na końcu masę serowo-dyniową połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. masę przełożyć na spód. Wierzch wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180°c. Wystudzić w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Puszkę z mlekiem zalać wodą. gotować ok. 4 godzin. Ciepłą masę wymieszać z kremówką i cynamonem. Rozsmarować na serniku. Zostawić do zastygnięcia.

Zobacz inne przepisy na ciasta

SPRAWDŹ NASZE POMYSŁY NA DEKORACJE Z DYNI!