1. ZUPA KREM Z CUKINII Z NUTKĄ TYMIANKU
KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z wrzątku i bulionetki i dusimy ok 5-7 minut.
- Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki.
2. KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z MASCARPONE
- 1, 5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
- 2 średnie cebule
- 2 małe marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki serka mascarpone
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- kilka listków bazylii
3. ZUPA KREM Z DYNI
Składniki:
- 1 dynia (ok. 2,5 kg)
- 4 łyżki ryżu
- 1 litr mleka
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 40 g tartego parmezanu
- 1 cytryna
- 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 7 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Dynię dokładnie umyj pod gorącą wodą. Zetnij od góry kapelusz na wysokości 3-4 cm. Łyżką wybierz ze środka pestki i włóknisty miąższ. Miękkie masło utrzyj z solą i pieprzem na gładką masę i wysmaruj nią wnętrze dyni. Zagotuj mleko i wlej do dyni. Dodaj umyty ryż, tymianek, posiekaną natkę i cieniutko obraną skórkę z uprzednio sparzonej cytryny. Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na dwie i pół godziny. Po tym czasie wyjmij skórkę cytrynową i gałązki tymianku, dodaj utartego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Metalową łyżką wyskrob miękki ugotowany miąższ ze ścianek. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Wymieszaj dokładnie i podawaj gorącą z grzankami i ziołowym masłem.
Więcej przepisów na ZUPY KREMY znajdziesz TUTAJ
ROZGRZEWAJĄCE PRZYPRAWY DO ZUP JESIENNYCH
-
CHILLI - silnie rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe
-
PIEPRZ CZARNY - poprawia trawienie
-
IMBIR - rozgrzewa, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami
-
KMINEK - działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych
-
MAJERANEK - poprawia przemianę materii, doskonale zastępuje sól
-
KOLENDRA - działa jak afrodyzjak, poprawia krążenie krwi
- KURKUMA - niszczy wirusy, grzyby i bakterie
CO ZROBIĆ ABY GOTOWANIE ZUPY NIE ZAJĘŁO WIELE CZASU?
Aby przygotowanie rozgrzewającej zupy nie zajęło wiele czasu, polecam przygotować bazę, czyli bulion wcześniej, gotując jego większą ilość. Możemy wtedy podzielić go na mniejsze porcje i zamrozić w woreczku, wyjmując w razie potrzeby - radzi Marta prowadząca bloga KORNIK w kuchni
Bulion możemy przygotować na samej włoszczyźnie, ale i z dodatkiem mięsa – kurczaka, indyka czy wołowiny. Tak ugotowane mięso może stanowić świetny farsz do pieczonych pierogów czy dodatek do wytrawnych tart. Zadbajmy o to, by bulion był aromatyczny – do włoszczyzny dodajmy opaloną cebulę, świeże lub suszone grzyby, lubczyk. Sól warto zastąpić zdrowszym sosem sojowym - dodaje blogerka Marta/KORNIK w kuchni