1. ZUPA KREM Z CUKINII Z NUTKĄ TYMIANKU

KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy pestki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka, por w krążki, pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy por i cebulę, podsmażamy do miękkości (nie przypiekamy), dodajemy cukinię, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i smażymy do miękkości cukinii od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia, dodajemy posiekaną pietruszkę i listki tymianku, pomidora, następnie całość zalewamy gorącym bulionem przygotowanym z wrzątku i bulionetki i dusimy ok 5-7 minut.
  • Gotowe danie miksujemy blenderem, dodajemy 4 łyżki śmietanki.

2. KREMOWA ZUPA POMIDOROWA Z MASCARPONE

Składniki:
  • 1, 5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 2 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • kilka listków bazylii
Pomidory sparzyć wrzątkiem, a następnie pomoczyć w zimnej wodzie. Usunąć skórkę. Pomidory pokroić w ósemkę i przełożyć do miseczki. Rozpuścić masło i dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w talarki. Następnie dodać pokrojone pomidory oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość gotować ok. 20 minut do miękkości, w między czasie dodać listki bazylii, aby uwolniły swój aromat. Zawartość garnka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć do misy blendera i dokładnie zmiksować, na aksamitny krem. Na koniec dodać serek mascarpone, sól oraz pieprz do smaku. Można posypać świeżą bazylią lub świeżo zmielonym pieprzem.

3. ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:

  • 1 dynia (ok. 2,5 kg)
  • 4 łyżki ryżu
  • 1 litr mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1 cytryna
  • 3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 7 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

Dynię dokładnie umyj pod gorącą wodą. Zetnij od góry kapelusz na wysokości 3-4 cm. Łyżką wybierz ze środka pestki i włóknisty miąższ. Miękkie masło utrzyj z solą i pieprzem na gładką masę i wysmaruj nią wnętrze dyni. Zagotuj mleko i wlej do dyni. Dodaj umyty ryż, tymianek, posiekaną natkę i cieniutko obraną skórkę z uprzednio sparzonej cytryny. Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na dwie i pół godziny. Po tym czasie wyjmij skórkę cytrynową i gałązki tymianku, dodaj utartego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Metalową łyżką wyskrob miękki ugotowany miąższ ze ścianek. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Wymieszaj dokładnie i podawaj gorącą z grzankami i ziołowym masłem.

Więcej przepisów na ZUPY KREMY znajdziesz TUTAJ

Polecamy również przepisy na potrawy z dyni

ROZGRZEWAJĄCE PRZYPRAWY DO ZUP JESIENNYCH

  • CHILLI - silnie rozgrzewa i oczyszcza drogi oddechowe
  • PIEPRZ CZARNY - poprawia trawienie
  • IMBIR - rozgrzewa, poprawia krążenie, chroni przed infekcjami
  • KMINEK - działa leczniczo przy dolegliwościach żołądkowych
  • MAJERANEK - poprawia przemianę materii, doskonale zastępuje sól
  • KOLENDRA - działa jak afrodyzjak, poprawia krążenie krwi
  • KURKUMA - niszczy wirusy, grzyby i bakterie

CO ZROBIĆ ABY GOTOWANIE ZUPY NIE ZAJĘŁO WIELE CZASU?

Aby przygotowanie rozgrzewającej zupy nie zajęło wiele czasu, polecam przygotować bazę, czyli bulion wcześniej, gotując jego większą ilość. Możemy wtedy podzielić go na mniejsze porcje i zamrozić w woreczku, wyjmując w razie potrzeby - radzi Marta prowadząca bloga KORNIK w kuchni

Bulion możemy przygotować na samej włoszczyźnie, ale i z dodatkiem mięsa – kurczaka, indyka czy wołowiny. Tak ugotowane mięso może stanowić świetny farsz do pieczonych pierogów czy dodatek do wytrawnych tart. Zadbajmy o to, by bulion był aromatyczny – do włoszczyzny dodajmy opaloną cebulę, świeże lub suszone grzyby, lubczyk. Sól warto zastąpić zdrowszym sosem sojowym - dodaje blogerka Marta/KORNIK w kuchni