SELER NACIOWY

Jest jednym z najaromatyczniejszych warzyw. I dzięki temu może świetnie urozmaicić dietę twojego malca. Cóż bowiem może zachęcać do jedzenia bardziej niż nowe egzotyczne smaki! Będzie idealny dla małego niejadka, gdyż jego olejek eteryczny (dający specyficzny smak) może poprawiać apetyt. Długie, mięsiste ogonki można spożywać na surowo, np. wypełnione twarożkiem. Smakowity jest też seler gotowany (jak szparagi), duszony lub w dodany do sałatki. Selera możesz wprowadzić do diety dziecka po pierwszych urodzinach. Rób to ostrożnie, może uczulać!

CUKINIA

Jej najważniejszym składnikiem jest beta karoten, który organizm potrafi przekształacić w witaminę A (a ta wywiera dobroczynne działanie na skórę oraz wspomaga rozwój oczu; jest niezbędna, by prawidłowo widzieć - gdy jej brakuje można mieć kłopoty przy słabym oświetleniu). Cukinia jest smaczna i do tego niskokaloryczna, dlatego idealnie nadaje się do chrupania między posiłkami (na surowo). A to jeszcze nie wszystko: w cukiniach nie odkładają się metale ciężkie. Krótko mówiąc: cukinia to samo zdrowie dla maluszka, który skończył już pół roczku.

PATISON

Jest bliskim krewniakiem cukinii. Pochodzi z Ameryki Środkowej, ale najchętniej wykorzystywany jest w kuchniach południowej Europy. W Polsce jest nadal mało znany. A szkoda, bo patison jest bardzo zdrowy! Zawiera spore ilości magnezu, potasu i wapnia. To doskonały sojusznik w batalii o mocne kości i zęby. Dzieciom można podawać go jako papkę od 8. miesiąca życia. Urozmaici to ich dietę i na pewno posmakuje! Starsze dzieciaki do spróbowania faszerowanego albo grillowanego patisona może zachęcić jego "kosmiczny" kształt.

KALAREPA

To źródło witaminy C - tak niezbędnej jesienią, gdy panuje grypa. Pod tym względem nie ustępuje sokom cytrusowym. Zawiera także dużo mikroelementów, które wspomogą prawidłowy wzrost organizmu. Jest świetna zarówno do chrupania na surowo (smaczna przekąska), jak i w formie gotowanej (dobrze smakuje w zupie i faszerowana). Miękką, ugotowaną i rozdrobnioną kalarepkę zaserwuj maluszkowi już w 7. miesiącu.

RZEPA

Była hitem kulinarnym w czasach naszych prababć. I słusznie! Rzepa zawiera bowiem spore ilości witamin i mnóstwo soli mineralnych. Dzięki swym składnikom z pewnością poprawi odporność maluszka na choroby. Gdy twoje dziecko lubi rzodkiewkę, to na pewno pokocha też smak rzepy, która lekko szczypie w języczek (ma charakterystyczny ostry smak dzięki zawartości olejku gorczycznego). Zaserwuj ją małemu smakoszowi po pierwszych urodzinach. Obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry lub zetrzyj na tarce i lekko osól.

JARMUŻ

Kuzyn kapusty o smaku zbliżonym do szpinaku. Jest bogaty w białko, karoten, witaminy z grupy B, PP oraz wapń, fosfor, żelazo, potas i magnez. Wyjątkowo dużo zawiera witaminy C (więcej od jarmużu ma jej tylko papryka i natka pietruszki). Warto także wspomnieć o jego kędzierzawych liściach, które bardzo atrakcyjnie wyglądają. Jeśli twoje dziecko pokocha jarmużowy smak możesz być pewna, że warzywo to wpłynie dobrze na jego skórę, włosy i zęby. Jarmuż najlepiej jeść po przemrożeniu (pozbawia go to goryczki). Można go gotować, dusić, zapiekać. Jarmuż podaj maluszkowi kiedy ukończy roczek.

BAKŁAŻAN

Pochodzi z tej samej rodziny co pomidor i papryka. To sojusznik organizmu w walce z zaparciami (dzięki dużej zawartości błonnika). Jest doskonałym źródłem witaminy B1, B2, PP oraz wielu mikroelementów. Co ważne, nie zawiera tłuszczu. Ma ciekawy smak i wygląd. Bakłażan (czyli oberżyna) przed gotowaniem czy pieczeniem, koniecznie trzeba posolić i odstawić na kilkanaście minut, by puścił sok i stracił charakterystyczną goryczkę (sok trzeba spłukać lub wytrzeć). Najlepiej przygotowywać go bez dodatku tłuszczu, bowiem chłonie go jak gąbka. Jest świetny jako dodatek do warzywnych dań jednogarnkowych (ratatouille), można go grillować z dodatkiem ziół oraz faszerować. Dla dzieci od 11. miesiąca życia.

Przepisy

Rumiane warzywka

od 2. urodzin

  • cukinia lub patison
  • papryka żółta i czerwona
  • ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżka miodu

Marynata: oliwę wymieszaj z miodem, ziołami, dodaj ząbek czosnku. Warzywa dokładnie umyj. Oczyść paprykę i pokrój ją na spore kawałki, cukinię (lub patisona) potnij poziomo na grube plastry. Wszystko zalej wczesniej przygotowaną marynatą, a po upływie pół godziny wyjmij, odsącz i ułóż na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. Piecz, aż warzywa będą rumiane.

Rzepkowe przegryzki

od 1. urodzin

  • 2 młode rzepki
  • natka, koperek lub ewentualnie lubczyk

Rzepę pokrój w cienkie plastry i udekoruj ziołami. Podawaj jako przekąskę (do chrupania między posiłkami) lub surówkę do dań mięsnych.

Surówka z jarmużu i pora

od 3. urodzin

  • 10 dag jarmużu
  • 1 mały por (jasna część)
  • 2 łyżki soku z pigwy lub cytryny
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • sól
  • cukier

Jarmuż dokłanie umyj (zwróć uwagę na zagłębienia w liściach!) i pokrój w wąskie paseczki. Następnie oczyścić pora, potnij w cienkie talarki i wymieszaj z jarmużem. Na koniec przypraw sokiem, solą, cukrem i polej olejem.