DZIEŃ PIERWSZY:

● ŚNIADANIE:
2 kromki chleba graham, posmarowane cienko masłem roślinnym i twarożkiem zrobionym z 1/3 kostki chudego białego sera, łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżek kiełków, np. z lucerny, i odrobiny soli; szklanka herbaty bez cukru

● II ŚNIADANIE:
2 wafle ryżowe posmarowane dżemem niskosłodzonym; szklanka maślanki

● OBIAD:
100 g piersi z indyka pokrój w paski i podduś razem z 1/3 torebki mrożonej włoszczyzny; podawaj z dwoma gotowanymi średnimi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz ze szklanką marchewki z groszkiem i łyżką masła; szklanka soku wielowarzywnego

● PODWIECZOREK:
szklanka kefiru zmiksowana z połową banana; możesz dodać wiórki kokosowe

● KOLACJA:
kromka chleba graham z polędwicą; 200 g gotowanej fasolki szparagowej z łyżeczką masła; woda

DZIEŃ DRUGI:

Zobacz także:

● ŚNIADANIE:
3 łyżki płatków kukurydzianych zalej 1 i 1/2 szklanki chudego mleka i wrzuć 4 pokrojone suszone morele

● II ŚNIADANIE:
kromka chleba graham, cienko posmarowana masłem roślinnym, z plastrem pomidora i łyżeczką szczypiorku; jajko ugotowane na miękko; szklanka herbaty bez cukru

● OBIAD:
małą cukinię przekrój, wydrąż i zrób nadzienie z miąższu, pomidora, plastra szynki, kukurydzy i natki, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny; włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i zapiecz; zjedz z dwoma łyżkami ryżu na sypko

● PODWIECZOREK:
szklanka kefiru; kiwi

● KOLACJA:
2 kromki chrupkiego chleba z 1/3 tuńczyka z puszki; liście cykorii; szklanka świeżo wyciśniętego soku jabłkowo-selerowego

DZIEŃ TRZECI:

● ŚNIADANIE:
zagotuj 1 i 1/2 szklanki chudego mleka, dodaj 2 łyżki kaszy manny, zagotuj, dodaj 10 mrożonych truskawek i posyp łyżeczką pestek słonecznika

● II ŚNIADANIE:
2 marchewki i 1/2 jabłka zetrzyj na tarce, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę soku z cytryny; zjedz z dwoma kromkami pieczywa chrupkie-go; szklanka wody mineralnej

● OBIAD:
ugotuj zupę rybną, a jeśli jej nie lubisz, zamiast tego przygotuj minestrone lub tradycyjną zupę warzywną; zjedz ją z łyżką koperku

● PODWIECZOREK:
kubek jogurtu naturalnego z 2 łyżkami musli naturalnego

● KOLACJA:
4 plastry polędwicy pokrój w kostkę i podduś na łyżce oliwy; włóż polędwicę do miski, dodaj 150 g świeżego, porwanego szpinaku, pół pokrojonej w kostkę czerwonej papryki, 2 łyżki ugotowanego dzikiego ryżu i 2 łyżki kukurydzy z puszki; polej sosem z łyżki oliwy zmieszanej z łyżką soku z cytryny i łyżką posiekanego koperku; szklanka herbaty

DZIEŃ CZWARTY:

● ŚNIADANIE:
białko z dwóch jajek ubij na sztywną pianę, żółtka utrzyj na gładką masę z łyżką mąki, płatków owsianych, 2 łyżkami mleka i odrobiną wody, do masy dodaj pianę; pomidor sparz, obierz i pokrój; na rozgrzaną patelnię wlej ciasto, a gdy się zetnie od spodu, po-łóż pomidora i garść oliwek; po kilku minutach przewróć omlet na drugą stronę; zjedz z jogurtem naturalnym ze szczypiorkiem; szklanka zielonej herbaty

● II ŚNIADANIE:
2 kromki chrupkiego pieczywa z 2 łyżkami odtłuszczonego serka homogenizowanego; mandarynka; szklanka herbaty owocowej bez cukru

● OBIAD:
120 g cielęciny pokrój w kostkę i podduś z połową opakowania mrożonej włoszczyzny; podawaj z 3 łyżkami ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej; surówka z dwóch liści sałaty lodowej, łyżki koperku i łyżeczki oliwy; szklanka soku z marchwi

● PODWIECZOREK:
miseczka budyniu bez cukru, szklanka owoców sezonowych

● KOLACJA:
kromka chleba graham z margaryną, plastrem szynki; do tego dwa kiszone ogórki; szklanka maślanki

DZIEŃ PIĄTY:

● ŚNIADANIE:
2 kromki chleba graham z masłem roślinnym, plasterkami polędwicy, liściem sałaty i kiełkami rzodkiewki; szklanka maślanki

● II ŚNIADANIE:
seler zetrzyj i wymieszaj z połową startego jabłka bez skóry; dwie kromki pieczywa chrupkiego; szklanka zielonej herbaty bez cukru

● OBIAD:
150 g szparagów z zalewy po-krój, ugotuj 60 g makaronu, filet z mintaja przyrządź na parze i pokrój; makaron wymieszaj z rybą, szparagami, dodaj pokrojony w kostkę pomidor i łyżeczkę oliwy, dopraw ziołami, solą i pieprzem; szklanka wody mineralnej

● PODWIECZOREK:
kubek jogurtu naturalnego; 2 suchary bez cukru

● KOLACJA:
3 łyżki ugotowanego ryżu włóż do rondelka, ułóż na nim obraną i pokrojoną brzoskwinię, dodaj łyżkę masła, duś 10 minut, często mieszając; posyp cynamonem i polej jogurtem naturalnym lub brzoskwiniowym; szklanka zielonej herbaty bez cukru