Wołowina czyli mięso czerwone powinno pojawiać się na naszym stole przynajmniej 1-2 razy w tygodniu, podobnie jak ryby. Przez informacje na temat chorób wściekłych krów sprzedaż tego mięsa znacznie spadła, a to błąd gdyż kupując mięso w sprawdzonych źródłach nie narażamy się na niebezpieczeństwo. Nie jedząc zaś wołowiny pozbawiamy się wielu cennych składników.
Mięso wołowe zawiera duże ilości kreatyny. Jest to substancja, która swoją budową przypomina strukturę białek. Poprawia ona wydolność i siłę mięśni, wspomaga ich wzrost oraz przyspiesza spalanie tłuszczu. Z tych powodów jest ceniona przez kulturystów.

Kolejnymi ważnymi powodami dla których warto jeść mięso wołowe jest to, że zawiera on duże ilości witaminy z grupy B (B6, B12) co wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz wspomaga tworzenie czerwonych krwinek. Dzięki B12 mamy lepszy nastrój, pamięć i koncentrację. W mięsie tym znajdujemy też pokłady potasu, magnezu, cynku i L-karnityny.
Największą motywacją do częstszego jedzenia wołowiny powinien być fakt, ze jest to jedno z najcenniejszych źródeł białka i żelaza.

Mięso to ma jednak swoje wady, jedzone w dużych ilościach może przyczyniać się do nowotworu jelita grubego. Jednak jedząc ją 1-2 razy na tydzień możemy być spokojni. Ważne jest aby stosować dietę zróżnicowaną.