Pu-erh - "zabójca tłuszczu"

Czerwona herbata pu-erh zawdzięcza swój przydomek wyjątkowemu działaniu na tkankę tłuszczową. Podczas długotrwałej fermentacji, jakiej poddaje się liście herbaty, powstają flawonoidy - związki aktywizujące enzymy pokarmowe. Przyspieszają one spalanie tłuszczu do tego stopnia, że - jak wykazały badania prowadzone we Francji - niektóre osoby tracą na wadze tylko dlatego, że piją regularnie właśnie pu-erh. 88 proc. pacjentów paryskiej kliniki pijących tę herbatę, w ciągu miesiąca straciło 3,2-10,8 kg.

Inne właściwości: pu-erh wspomaga pracę wątroby, łagodząc nawet skutki wypicia alkoholu. Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zawartość magnezu i innych cennych pierwiastków powoduje, że herbata ta poprawia też samopoczucie.

Sposób przyrządzania: W zależności od postaci herbaty - wsyp do filiżanki niepełną łyżeczkę liści lub granulatu, wrzuć kostkę herbaty lub włóż jedną saszetkę. Zalej wrzątkiem i zostaw na 3-5 minut. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Herbaty pu-erh nie wolno słodzić, gdyż cukier niszczy jej lecznicze właściwości. Należy pić 3-5 filiżanek dziennie.
Możesz kupić: liściastą herbatę pu-erh, pu-erh prasowany w kostkach, granulowany lub w saszetkach oraz pu-erh aromatyzowany (cytrynowy, Earl Grey). W sklepach są też mieszanki z dodatkiem kwiatu hibiskusa, który zapobiega zastojom wody w organizmie i przyspiesza metabolizm. Pu-erh z dodatkiem jabłka i cynamonu pomaga regulować kwasowość w żołądku i usprawnia trawienie. Jeśli nie odpowiada ci charakterystyczny, nieco gorzki, smak napoju, przyjmuj wyciąg z herbaty pu-erh w tabletkach.

Zielona herbata - poprawia trawienie

Pochodzi z tego samego krzewu, co czarna herbata, ale nie podlega fermentacji. Jej listki po prostu się suszy. Zielona herbata pobudza i ułatwia trawienie. Dzięki obecności aminokwasów skutecznie reguluje przemianę tłuszczów w energię, przyspiesza usuwanie ich z organizmu. W ten sposób pomaga nie tylko w walce z nadwagą, ale również zapobiega powstawaniu cellulitu. Zawarta w zielonej herbacie teina przyspiesza ogólny metabolizm. Ma też działanie moczopędne, dzięki czemu szybciej pozbywamy się toksyn z organizmu.

Inne właściwości: lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest długa. Dzięki zawartości silnych antyoksydantów zielona herbata wzmacnia odporność. Działa przeciwnowotworowo, poprawia pracę układu krążenia, chroni przed chorobami serca - miażdżycą i zakrzepami. Napar pomaga leczyć cukrzycę, gdyż zapobiega wzrostowi poziomu cukru we krwi. Usprawnia pracę wątroby i nerek. Ten eliksir zdrowia wzmacnia również szkliwo zębów (zawiera fluor). Zielona herbata jest zalecana przy dużym wysiłku umysłowym - działa pobudzająco, wspomaga szybkość zapamiętywania i kojarzenia, zwiększa koncentrację, koi nerwy.

Sposób przyrządzania: woda, którą zaparzasz herbatę, nie powinna mieć więcej niż 70°C. Musi więc nieco ostygnąć po zagotowaniu. Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzaj ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Następnie napar warto przelać do innego dzbanka, gdyż jeżeli tego nie zrobisz, może on mieć gorzki smak. Przyjęte jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. By uzyskać efekt odchudzający, należy pić ok. 2 litrów naparu między posiłkami.

Możesz kupić: zieloną herbatę liściastą, w saszetkach, w kapsułkach i tabletkach. Warto sięgnąć również po specjalne mieszanki odchudzające. Ninghong Health Protection to zielona herbata wzbogacona w zioła. Kłącze pochrzynu działa przeciwzapalnie i moczopędnie, ułatwiając organizmowi pozbycie się szkodliwych odpadów przemiany materii. Senes lekko przeczyszcza, a owoce głogu pomagają obniżyć ciśnienie krwi.

Lapacho - odtruwa organizm

Herbatkę lapacho uzyskuje się z kory tropikalnego drzewa (Tabebuia impetiginosa), rosnącego w Ameryce Południowej. Brunatny napar z cienkich płatków kory pobudza wątrobę i system limfatyczny, nie podrażniając i nie wywołując ujemnych skutków ubocznych. Dlatego regularne picie tej herbaty odtruwa i odkwasza organizm, co usprawnia przemianę materii, tym samym ułatwiając odchudzanie.

Inne właściwości: zawarte w korze substancje (lapachol i xiloidin) mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Picie herbaty lapacho jest też wskazane przy żylakach, chorobach skóry i ciężko gojących się ranach. Lapacho zawiera także wiele związków mineralnych, które pomagają w leczeniu reumatyzmu, astmy, stanów zapalnych jelita grubego, pęcherza i prostaty.

Sposób przyrządzania: do litra wrzątku dodaj 4 łyżeczki lapacho i gotuj przez 5 minut. Odstaw na kwadrans i pij.

Możesz kupić: lapacho na wagę w specjalnych sklepach z herbatą lub w internetowej herbaciarni. Jest też odmiana z domieszką pomarańczy.

Yerba mate - hamuje apetyt

Herbatę o nazwie yerba mate przyrządza się z suszonych liści i łodyg drzewa mate (ostrokrzew paragwajski), które występuje w Ameryce Płd. Jego liście zawierają kofeinę, pobudzającą przemianę materii. Yerba mate działa też delikatnie przeczyszczająco i moczopędnie, dzięki niej można się łatwo pozbyć nadmiaru wody z organizmu. Ale jej najważniejszą cechą jest zdolność hamowania łaknienia i apetytu na słodycze, dlatego poleca się ją przy dietach odchudzających.

Inne właściwości: herbata mate likwiduje zmęczenie, zwiększa wydajność pracy umysłowej. Zawiera liczne witaminy i minerały: m. in. karoten, witaminę A, B, C, E, B1, B2, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem. Rozluźnia mięśnie, uspokaja, zwiększa odporność organizmu, poprawia wygląd włosów.

Sposób przyrządzania: łyżeczkę lub torebkę mate należy zalać zimną wodą, gdy namoknie, dodać gorącej. Parzyć 4 minuty.

Możesz kupić: zieloną i brązową (paloną) yerba mate, liściastą i w saszetkach. Ponieważ mate (zwłaszcza brązowa) ma dość wyrazisty smak, który nie każdemu przypadnie do gustu, można wybrać łagodniejszą mieszankę z dodatkiem trawy cytrynowej i limonki (Mate Limona).

Oolong - srebrny medal w spalaniu tkanki tłuszczowej

Ta chińska herbata czerwona półfermentowana znakomicie reguluje przemianę materii. Zawiera dużo teiny - związku, który powoduje szybsze spalanie tłuszczu (u mężczyzn o 15-20 proc., u kobiet o 25 proc.). W herbacie oolong znajdują się również saponiny, substancje, które hamują działanie enzymu rozkładającego tłuszcze w trzustce. W ten sposób część przyjętego z pożywieniem niestrawionego tłuszczu zostaje natychmiast wydalona.

Inne właściwości: oolong zawiera silny przeciwutleniacz (enzym SOD - superoxydysmutaza), który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i tworzy ochronną barierę przed promieniowaniem UV.

Sposób przyrządzania: łyżeczkę herbaty wsyp do kubka i zalej wrzątkiem. Parz przez 3 minuty. Nie dodawaj do napoju mleka, gdyż osłabia ono korzystne dla zdrowia działanie naparu. Napar oolong lekko musuje.

Możesz kupić: oolong liściasty, z domieszkami smakowymi. Polecamy kompozycję herbat czerwonych: oolong i pu-erh oraz herbaty zielonej, o nazwie Gan-Lu. Łączy ona zalety wszystkich tych odmian. Dodany do mieszanki liść lotosu obniża łaknienie, a kwiat jaśminu nadaje jej piękny aromat.