Regionalne dania wigilijne z ryb
Dania wigilijne z ryb są nieodłącznym elementem świątecznego menu. Jak zmieniają się przepisy w zależności od regionu Polski? Zobacz, jak bożonarodzeniowe potrawy przygotowuje się na Śląsku, Kaszubach, Kresach i w górach.

[artykuł sponsorowany Makro]
Regionalne dania wigilijne z ryb
Ryba jest jednym z najważniejszych symboli w chrześcijaństwie, a w dawnej Polsce obecność regionalnych dań wigilijnych z ryb na stole w wieczór poprzedzający Boże Narodzenie miała również dodatkowe znaczenie. Sprawdź, co symbolizują ryby i jakie wigilijne przepisy na dania rybne są lubiane w różnych regionach kraju.

Wigilijne dania z ryb
Co oznaczają poszczególne ryby, z których przygotowuje się wigilijne dania?
Śledź – post i wyrzeczenia
Śledź to najbardziej popularna ryba na wigilijnym stole. Symbolizuje post i wyczekiwanie, okres wyrzeczeń przed zbliżającym się świętem. Jest jedną z najbardziej niedocenianych ryb i ze względu na jej częste spożywanie w okresie postu niesłusznie uważaną za pospolitą. Śledź jest zdrowy, niedrogi, zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, nie jest zagrożony wyginięciem, a przyrządzać go można na setki sposobów. We wschodnich regionach Polski popularną potrawą wigilijną z ryb jest pochodząca z Ukrainy sałatka śledziowa zwana szubą, mało znana w pozostałej części kraju – a szkoda, bo jest naprawdę pyszna.

Kresowa szuba – przepis:
Dania wigilijne z szuby powinno się przygotować dzień przed podaniem. Śledzie należy moczyć przez godzinę, ziemniaki i buraki obrać, ugotować i ostudzić. Jajka ugotować na twardo. Pokroić śledzie w kostkę i ułożyć na dnie salaterki. Posmarować warstwą majonezu. Pokroić w kostkę cebulę i ułożyć w salaterce, na niej położyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Posmarować kolejną warstwą majonezu. Na wierzchu rozłożyć starte na tarce buraczki i jeszcze jedną cienką warstwę majonezu. Można udekorować posiekanym drobno jajkiem.
Karp - symbol dostatku
Popularność karpia w Polsce zaczęła się od Śląska. To regionalne danie wigilijne z ryb trafiło na tamtejsze stoły za pośrednictwem Austriaków i Czechów. W hodowli karpia specjalizowali się cystersi, którzy potrafili ubić na tej rybie dobry interes. Karp był wtedy drogi i nie każdego było na niego stać. Być może dlatego stał się symbolem dostatku. Jego obecność na wigilijnym stole, a także łuska karpia schowana do portfela mają zapewnić pomyślność finansową przez cały rok.

Przepis na karpia po śląsku:
Pokroić w plasterki cytrynę i cebulę. Włożyć do miski razem z karpiem, dodać przyprawy. Odstawić do lodówki na około 12 godzin. Panierować dzwonki w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć rybę na maśle tylko do chwili, gdy zacznie przybierać złoty kolor. Przełożyć podsmażone dzwonka na blachę i ułożyć na nich plasterki masła. Można obłożyć również cytryną i cebulą z marynaty. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 40 minut. Dzięki dopiekaniu w piekarniku ryba będzie dobrze wypieczona, a jednocześnie nie przypalona.
Zdrowy pstrąg
Dania wigilijne z ryb na świątecznym stole symbolizują zdrowie. Jedną z najzdrowszych ryb jest pstrąg. Jego mięso jest szczególnie bogate w dobrej jakości białko, kwasy omega-3, witaminy A, D i E oraz selen i jod. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą odporność, wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego, przeciwdziałają chorobom krążenia, nowotworom i depresji. Pstrągi, niegdyś odławiane głównie w czystych górskich potokach, są szczególnie popularne na Podhalu.

Przepis na pstrąga po góralsku:
Pokroić cytrynę i jednego oscypka w plastry. Pstrąga posolić i popieprzyć, obłożyć plastrami cytryny. Plastry oscypka i kilka plastrów cytryny włożyć do środka pstrąga. Schować rybę do lodówki minimum na godzinę. Rozpuścić masło na patelni, otoczyć rybę w mące i smażyć przez około 10 minut na jedną stronę. Jednocześnie na drugiej patelni podsmażyć na maśle pieczarki pokrojone w plastry i cebulę pokrojoną w kostkę. Usmażone ryby przełożyć na talerz i zetrzeć na nie drugiego oscypka na tarce o dużych oczkach. Obok ułożyć podsmażone pieczarki.
Długowieczny węgorz
Obecność ryby na wigilijnej wieczerzy ma zapewnić domownikom także długowieczność. Jedną z długo żyjących ryb jest węgorz. Średnio osiąga wiek około 50 lat. W 2014 roku śmierć jednego z najstarszych węgorzy na świecie, który przeżył podobno 155 lat, była newsem w brytyjskiej BBC. Ta ryba jest szczególnie popularna na Kaszubach, nie tylko w Wigilię, lecz także przez cały rok.

Węgorz po kaszubsku - przepis:
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć, zalać zimną wodą i gotować. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i opaloną nad ogniem cebulę. Sprawioną rybę ze skórą pociąć na kawałki o długości około 4–5 cm. Po kilku minutach od zagotowania wywaru dodać do niego kawałki węgorza. Doprawić solą i odrobiną cukru. Kiedy ryba będzie miękka, wyjąć ją i ułożyć na półmisku, a zupę serwować oddzielnie z gotowanymi ziemniakami. Można również podawać zupę razem z rybą.
Zajrzyjcie też po przepisy na dania wigilijne nie tylko z ryb
Polecane
„Mój sos z podgrzybków do klusek miał dziwną goryczkę. Zamiast popisowego dania, podałem popis kulinarnej ignorancji”
„Święta w tym roku były jak z Opowieści wigilijnej. Nawiedził mnie duch z przeszłości, o którym wolałbym zapomnieć”
„Teściowa cały wieczór krytykowała moje potrawy wigilijne. Gdyby święta były u niej, podałaby pierogi z jadem”
„Przyjaciółka łasiła się do mojego męża przy wigilijnym stole i zamiast prezentu, dała mu siebie. Nie pozostałam im dłużna”
„Teściowa przy każdej okazji wbijała mi szpile. Gdy skrytykowała wigilijne pierogi, ustawiłam ją do pionu”
„Pojechałam do córki na Święta, choć wcale nie chciała mnie przy wigilijnym stole. Liczyłam na cud”
„Boję się, że nikt nie przyjedzie do nas na Święta. Wszystko przez to, co w zeszłym roku stało się przy wigilijnym stole”
„Marzyłam, by pokazać rodzinie na jakie Święta mnie stać. W wigilijnym barszczu i kompocie utopiłam kilkanaście tysięcy”
„W tym roku dodatkowe miejsce przy wigilijnym stole nie stało puste. Niespodziewany gość został nie tylko na Święta”
„Ukochany zrobił ze mnie idiotkę przy Wigilijnym stole. Rodzina była w szoku, a tata omal nie zakrztusił się karpiem”
„Rodzice trzęsą się przy ciotce jak galareta na wigilijnym stole. Myślą, że ta nadęta jędza zapisze im swoje miliony”
„Moje życie jest bardziej przewidywalne niż 12 wigilijnych potraw. Żona wydziela mi czas nawet na wizyty w łazience”
„Choć mam rodzinę, święta spędzam samotnie. Od 8 lat wigilijnym opłatkiem łamię się z własnym odbiciem w lustrze”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Restauracja Mezalians z Kołobrzegu wśród najpiękniejszych na świecie
Współpraca reklamowa
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa