Przekąski na Sylwestra: 6 imprezowych przepisów
Co zrobić, żeby kolacja sylwestrowa była wyjątkowa? Mamy na tę okazję 6 smacznych przepisów!

Sylwester 2017/2018: przepisy, z którymi smacznie przywitasz Nowy Rok
Organizujesz u siebie kolację sylwestrową? A może wybierasz się domówkę do znajomych? Podpowiadamy, jak smacznie przywitać Nowy Rok. Na Sylwestra 2017/2018 przygotowałyśmy 6 modnych przepisów inspirowanych różnymi stronami świata. To prawdziwa uczta, podczas której wszyscy goście znajdą coś dla siebie. Każde z tych dań podkreśli smak drinków i otwartego o północy szampana. Na deser polecamy róże karnawałowe - efektowny deser na nadchodzący, imprezowy czas. Rozsmakujecie się także w hawajskim poke bowl, będącym najmodniejszym daniem 2017 roku. Sprawdźcie nasze pomysły na tę wystrzałową noc!
1 z 6

Sylwester 2017/2018: roladki z cukinii
Roladki z cukinii są doskonałą, niskokaloryczną opcją na wytrawną przekąskę. Zamiast ociekającej tłuszczem pizzy! Składniki:2 cukiniekilka suszonych pomidorów z zalewy100 g serka śmietankowegopęczek pietruszki4 łyżki oliwy1 łyżka musztardy1 łyżeczka mioduszczypta soli himalajskiejszczypta pieprzuoreganoCukinie umyj i pokrój na cienkie plastry obieraczką do warzyw. Suszone pomidory posiekaj na drobno i wymieszaj z serkiem śmietankowym, oliwą, musztardą, miodem oraz przyprawami. Farsz zawiń w cukinii i przebij warzywo wykałaczką. Gotowe roladki możesz serwować z sosem ze świeżych pomidorów zmiksowanych z ziołami.
2 z 6

Sylwester 2017/2018: domowy falafel
Przepis:pita:2 szklanki mąki pełnoziarnistej/graham20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru brązowegoszczypta soli łyżka oliwy2/3 szklanki ciepłej wodyfalafel:2 szklanki suchej ciecierzycymała cebula, posiekana1/4 szklanki pociętej na drobno natki pietruszki3-5 ząbków czosnku (może być podprażony na patelni)1 i 1/2 łyżki mąki łyżka soli 2 łyżki kminkułyżka sproszkowanej kolendry1/4 łyżki pieprzu czarnego + tyle samo pieprzu cayenneszczypta kardamonuolej rzepakowy do smażeniaCiecierzyce wstaw do garnka i zalej wodą powyżej jej poziomu. Pozostaw ją tak na noc. Następnego dnia jej objętość znacznie się zwiększy - przesyp ją na sitko i przepłucz ciepłą wodą. Po tej czynności przenieś ciecierzycę do naczynia blendera i zmiksu ją na najwyższych obrotach z pietruszką, cebulą, czosnkiem, mąką, solą i przyprawami. Powstanie jej zbita masa, z której następnie należy ulepić kulki. Wlej sporą ilość oleju do dużego garnka i go rozgrzej. Kiedy będzie już gorący, raz po raz, na łyżce, wkładaj do niego kulki z ciecierzycy i wyjmij je z wrzącej kąpieli po dwóch trzech minutach. tak przygotowane falafele wyłóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem. Dodaj do nich 1/3 szklanki ciepłej wody, odrobinę mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 10 minut. Pełnoziarnistą mąkę wymieszaj w większym naczyniu z olejem i solą. Po czasie dodaj do niej rozczyn drożdżowy, ze składników wyrób jednolite ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Tak przygotowaną masę włóż do naczynia, zakrywając je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po upływie godziny podziel ciasto na pitę na 6 równych części, rozwałkuj każdą kulkę na placek o średnicy ok. 15 cm i piecz przez 5 minut na rozgrzanej blasze w 250 stopniach.
3 z 6

Sylwester 2017/2018: róże karnawałowe
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2 czerwone, niezbyt twarde jabłka 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu3 łyżki różanej konfitury (lub truskawkowego)1. Umyte jabłka przekrój na pół, wyjmij z nich gniazda nasienne, następnie pokrój je w cienkie plasterki. Napełnij miskę do połowy zimną wodą, wyciśnij do niej sok z cytryny i wrzuć pokrojone jabłka. Włóż całośc do mikrofalówki na ok. 5 minut, po czym odsącz jabłka na sitku. Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkuj, pokrój w paski i posmarój różaną konfiturą. Ułóż na nim plasterki jabłek, posyp je cynamonem. Zwijaj ciasto tworząc ciasteczko-różę. Włóż je do foremek na muffiny i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Po wystudzeniu możesz dekikatnie obsypać róże cukrem pudrem lub zmielonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!
4 z 6

Sylwester 2017/2018: hawajski poke bowl
Składniki:450 g tuńczyka na sushiskórka otarta z połowy limonki1 łyżeczka oleju sezamowego3 łyżki sosu sojowego1 szalotka1/2 białej cebuliłyżeczka słodkiego sosu chiliłyżka sezamu200 g ryżu jaśminowego1 mango1/2 awokadoszklanka wodorostówdodatki: świeży ogórek, groszek ptysiowy, liście sałaty, marchewka, papryczki jalapeno, rzepa, szczypiorek, czarnuszkaUgotuj porcję ryżu, wystudź. Surowego tuńczyka pokrój w kwadratowe kawałki i wymieszaj w miseczce z posiekaną cebulą, sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem i sosem chili. Wodorosty namocz w ciepłej wodzie. Ryż przełóż do miseczki. Ułóż na nim kolejno tuńczyka, algi, pokrojone w kawałki kawałki mango, awokado, groszek, sałatę, fermentowaną kapustę oraz resztę ulubionych składników - na co tylko masz ochotę! Całość skrop sosem sojowym, ulubionym dressingiem, pikantnym dipem i posyp czarnuszką lub wędzoną papryką.
5 z 6

Sylwester 2017/2018:
Składniki:5 dojrzałych pomidorów4 ogórki1 cebula2 czerwone papryki1 ząbek czosnkuszczypta soli morskiejszczypta pieprzu1 łyżka oliwyPomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kosteczkę razem z ogórkami, papryką i cebulą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z solą, pieprzem i oliwą. Odstaw przekąskę na kilkanaście minut, aż produkty dobrze się połączą.
6 z 6

Sylwester 2017/2018: spring rolls
Składniki:250 g tofu1 obrany burak2 obrane marchewki1 świeży ogórek1/2 czerwonej papryki75 g startej czerwonej kapusty20 listków bazyliimała puszka kukurydzy10 płatów papieru ryżowegopieprz czerwonypieprz cytrynowypodawać z: sosem satay, świeżym guacamole, sambalek oekWarzywa potnij w długie słupki i włóż je do naczynia z zimną wodą. Tofu pokrój na równe paski - możesz obtoczyć je w sosie sojowym i sezamie. Weź płat papieru ryżowego i delikatnie zamocz go w wodzie, następnie ułóż papier na desce, na której będziesz zawijać spring rollsy, i kolejno napełnij jego środek składnikami - makaronem ryżowym, warzywami, tofu i liśmi sałaty lub świeżych ziół. Pamiętaj - farszu nie może być za dużo! Zawiń papier ryżowy jak krokiety, delikatnie zaklejając boki. Podawaj spring rolls z ulubionymi sosami. Smacznego!
Polecane
„Brat zamienił imprezową żonę na jakąś nudziarę. Wygląda, jakby zaraz miała wylądować w trumnie”
„Pierwszy sylwester na swoim i od razu takie coś. Sąsiadka zgotowała nam piekło, ale nie to było najgorsze”
„Zamiast na romantycznym balu, sylwestra spędzę w łazience. Po ostatnim, na dźwięk hucznej zabawy dostaję dreszczy”
„Świat mi się zawalił, gdy w Sylwestra poznałem przeszłość mojej dziewczyny. Brzydzę się jej dotknąć”
„W Sylwestra zamiast zaręczyn poznałam sekret swojego faceta. Przynajmniej jego żona miała jaja i nie ukrywała prawdy”
„Narzeczony w sylwestra zaliczył skok w bok, a potem twierdził, że to przez przypadek. Zemsta była warta grzechu”
„Konkubina zrobiła ze mnie rogacza w Sylwestra, a kochaś wystawił ją do wiatru. Myślała, że nadal będę jej sponsorem”
„W sylwestra narobiłem ambarasu, po którym do dziś nie mogę się pozbierać. Po zabawie pozostało tylko konfetti i smród”
„Kurs gotowania miał być rozrywką na emeryturze, a stał się lekarstwem na małżeńską nudę. Po 60-tce odzyskałam wigor”
„Na wieść o wegańskim mazurku teściowa obraziła się na amen. A ja wolę nowoczesne święta zamiast skostniałej tradycji”
„Liczyłam na miłosną majówkę, ale zanim dojechaliśmy na miejsce, rozegrał się tani melodramat. Wróciłam bez męża”
„Gdy szwagier przyniósł mi rabarbar, na chwilę straciłam głowę. Na kanapie nie omawialiśmy przepisu na ciasto”
„Gdy owdowiałam, myślałam, że czeka mnie już tylko samotność. To na dancingu dla seniorek wytańczyłam sobie kawalera”
„Córka na przyjęciu będzie księżniczką w bielutkiej bezie. Kreacja na komunię ma być jak na wesele, a nie na pogrzeb”
Horoskop na Sylwestra 2024/5 dla wszystkich znaków zodiaku. Kogo czeka zabawa do białego rana?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa