Polędwiczki karmelizowane z warzywami
Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie składniki. Oto przepis na karmelizowane polędwiczki z warzywami - smaczne i lekkie.

Porcja: 364 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje
- 2 polędwiczki wieprzowe
- korzeń świeżego imbiru
- cukinia
- żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- czerwona cebula
- limonka
- 3 łyżki oleju
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki miodu akacjowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- świeża kolendra
- sól
- pieprz
Polędwiczki pokroić na małe kawałki. imbir obrać i zetrzeć na tarce. Warzywa oczyścić, pokroić w słupki, cebulę w ósemki. Limonkę wyszorować, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Olej podgrzać. Podsmażyć na nim mięso. Dodać cukier, miód i smażyć ok. 5 minut, aż mięso się skarmelizuje.
Wlać sos sojowy i sok z limonki. dodać imbir, sól i pieprz do smaku. Dusić ok. 20 minut. Dołożyć warzywa, chwilę jeszcze je dusić. Wlać szklankę wody, dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i skórką startą z limonki.
Nasza rada: do warzyw możesz dołożyć również fenkuł, czyli koper włoski. Jego lekko anyżkowy smak świetnie współgra ze smakiem wieprzowego mięsa.
Polecane
„Mój mąż przez 15 lat mylił cukinię z ogórkiem. Gdy nagle został znawcą warzyw, wiedziałam, że coś się święci”
„Synowa karmiła wnuka samymi warzywami i nie słuchała moich rad. Teraz mi wstyd, ale życzyłam jej jak najgorzej”
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Poleciałam z Michałem do Włoch, by spełnić marzenia. Z Toskanii wróciłam z kredytem i poczuciem totalnej klęski”
„Mogłam ćwiczyć pelikany z hantlami, a nie wygibasy z trenerem. Nie ja jedna muszę się pożegnać z płaskim brzuchem”
„Kupiłam z mężem działkę, by ratować małżeństwo. Niestety nasze relacje są bardziej zaniedbane niż ten skrawek ziemi”
„Postawiłem beczkę z nawozem z pokrzywy, a zięć woła, że odór drażni mu oczka. Ten laluś z miasta działał mi na nerwy”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Z romantycznego wyjazdu wróciłam z płaczem. Animatorka zamiast dzieci, zabawiała mojego ukochanego”
„Zakochałam się na warsztatach z twórczego pisania. Dziś wspólnie z Tomaszem piszemy własną miłosną historię"
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Umówiłam się z facetem z aplikacji randkowej. Jego ostatnie pytanie sprawiło, że zaczerwieniłam się jak burak”
„Zatrudniłem gosposię, która wyglądała na uczciwą. Z czasem z domu zaczęło znikać coś więcej niż kurz”
„Mój mąż przez 15 lat mylił cukinię z ogórkiem. Gdy nagle został znawcą warzyw, wiedziałam, że coś się święci”
„Synowa karmiła wnuka samymi warzywami i nie słuchała moich rad. Teraz mi wstyd, ale życzyłam jej jak najgorzej”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa