Galantyna z indyka
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Gotowanie: 2 godziny
Porcja: 505 kcal
Składniki na 12 porcji

● indyk (ok. 3 kg)
● 2 łyżeczki (1 dag) żelatyny
● szklanka malagi (lub innego wina deserowego)
● włoszczyzna
● 5 dag suszonych grzybów
FARSZ:
● 30 dag cielęciny
● 30 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
● 20 dag boczku wędzonego
● bułka
● 5 dag pistacji lub orzechów laskowych
● pęczek natki pietruszki
● 3 jajka
● sól, pieprz
Indyka przekroić wzdłuż grzebietu, mięso odciąć od korpusu i kości ud, nie uszkadzając skóry. Odciąć skrzydełka w drugim stawie. Płat mięsa rozłożyć, wyrównać nożem brzegi (kawałki mięsa odłożyć), formując prostokąt.
Z kości, włoszczyzny i umytych namoczonych grzybów ugotować wywar i przecedzić. W wywarze namoczyć bułkę i zmielić z odciętymi kawałkami indyka, cielęciną, wątróbką i wędzonym boczkiem.
Grzyby osączyć, posiekać. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Natkę umyć, otrząsnąć i posiekać. Orzechy posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać z mieloną masą mięsno-wątróbkową, przyprawić solą oraz pieprzem.
Płat mięsa posmarować farszem, zrolować, zawinąć w płótno i związać bawełnianą nitką. Włożyć do wrzącego wywaru i gotować przez 1 i 1/2 godziny. Ostudzić w wywarze. Wyjąć, przycisnąć obciążoną deską i odstawić na 3 godziny.
Wywar odparować do objętości 250 ml, wlać malagę i żelatynę namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać, raz zagotować, ostudzić. Połowę wylać na dno półmiska. Galantynę odwinąć z płótna, pokroić na plastry. Ułożyć na zastudzonej galarecie. Pokryć pozostałą stygnącą galaretą.
Polecane
„Poleciałam z Michałem do Włoch, by spełnić marzenia. Z Toskanii wróciłam z kredytem i poczuciem totalnej klęski”
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Mogłam ćwiczyć pelikany z hantlami, a nie wygibasy z trenerem. Nie ja jedna muszę się pożegnać z płaskim brzuchem”
„Postawiłem beczkę z nawozem z pokrzywy, a zięć woła, że odór drażni mu oczka. Ten laluś z miasta działał mi na nerwy”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Z romantycznego wyjazdu wróciłam z płaczem. Animatorka zamiast dzieci, zabawiała mojego ukochanego”
„Zakochałam się na warsztatach z twórczego pisania. Dziś wspólnie z Tomaszem piszemy własną miłosną historię"
„Kupiłam z mężem działkę, by ratować małżeństwo. Niestety nasze relacje są bardziej zaniedbane niż ten skrawek ziemi”
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Zatrudniłem gosposię, która wyglądała na uczciwą. Z czasem z domu zaczęło znikać coś więcej niż kurz”
„Mąż nie widzi świata poza siłownią. Coś czuję, że 7 poty wyciska z asystentką, a nie z hantlami”
„Umówiłam się z facetem z aplikacji randkowej. Jego ostatnie pytanie sprawiło, że zaczerwieniłam się jak burak”
„Matka chce mnie swatać z właścicielem masarni. Wolę wychować dziecko sama, niż z facetem o zapachu pasztetowej”
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
„Poleciałam z Michałem do Włoch, by spełnić marzenia. Z Toskanii wróciłam z kredytem i poczuciem totalnej klęski”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Prosto z BBC Proms w Bristolu na Future Festival we Fromborku
Współpraca reklamowa
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa