Galantyna z indyka
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 3 godziny
Gotowanie: 2 godziny
Porcja: 505 kcal
Składniki na 12 porcji

● indyk (ok. 3 kg)
● 2 łyżeczki (1 dag) żelatyny
● szklanka malagi (lub innego wina deserowego)
● włoszczyzna
● 5 dag suszonych grzybów
FARSZ:
● 30 dag cielęciny
● 30 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
● 20 dag boczku wędzonego
● bułka
● 5 dag pistacji lub orzechów laskowych
● pęczek natki pietruszki
● 3 jajka
● sól, pieprz
Indyka przekroić wzdłuż grzebietu, mięso odciąć od korpusu i kości ud, nie uszkadzając skóry. Odciąć skrzydełka w drugim stawie. Płat mięsa rozłożyć, wyrównać nożem brzegi (kawałki mięsa odłożyć), formując prostokąt.
Z kości, włoszczyzny i umytych namoczonych grzybów ugotować wywar i przecedzić. W wywarze namoczyć bułkę i zmielić z odciętymi kawałkami indyka, cielęciną, wątróbką i wędzonym boczkiem.
Grzyby osączyć, posiekać. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Natkę umyć, otrząsnąć i posiekać. Orzechy posiekać. Wszystko dokładnie wymieszać z mieloną masą mięsno-wątróbkową, przyprawić solą oraz pieprzem.
Płat mięsa posmarować farszem, zrolować, zawinąć w płótno i związać bawełnianą nitką. Włożyć do wrzącego wywaru i gotować przez 1 i 1/2 godziny. Ostudzić w wywarze. Wyjąć, przycisnąć obciążoną deską i odstawić na 3 godziny.
Wywar odparować do objętości 250 ml, wlać malagę i żelatynę namoczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wymieszać, raz zagotować, ostudzić. Połowę wylać na dno półmiska. Galantynę odwinąć z płótna, pokroić na plastry. Ułożyć na zastudzonej galarecie. Pokryć pozostałą stygnącą galaretą.
Polecane
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Mogłam ćwiczyć pelikany z hantlami, a nie wygibasy z trenerem. Nie ja jedna muszę się pożegnać z płaskim brzuchem”
Wielkanocne menu Magdy Gessler. Złote rady i przepisy na dania wielkanocne, które goszczą na stole restauratorki. Jest pysznie!
„Brałam ślub z miłości, a drań mnie okradł z pieniędzy. Teraz jem ryż z promocji i oglądam jego zdjęcia z Dubaju”
„Mogłam ćwiczyć pelikany z hantlami, a nie wygibasy z trenerem. Nie ja jedna muszę się pożegnać z płaskim brzuchem”
„Z romantycznego wyjazdu wróciłam z płaczem. Animatorka zamiast dzieci, zabawiała mojego ukochanego”
„Miałam spędzić upojną majówkę z mężem, a użerałam się z matką. Wtargnęła z buciorami do naszego ogrodu i życia”
„Wróciłem z Anglii z podkulonym ogonem i bez grosza przy duszy. Horror zaczął się, gdy znów zamieszkałem z matką”
„Zakochałam się na warsztatach z twórczego pisania. Dziś wspólnie z Tomaszem piszemy własną miłosną historię"
„Mój mąż to z zawodu kanapowiec, a z zamiłowania bałaganiarz. Mam na niego sprytny plan z teściową w roli głównej”
„Kupiłam z mężem działkę, by ratować małżeństwo. Niestety nasze relacje są bardziej zaniedbane niż ten skrawek ziemi”
„Szwagierka działała na mnie hipnotyzująco. Żałuję, że nie skorzystałem z okazji, bo miałbym z nią lepiej niż z żoną”
„Zatrudniłem gosposię, która wyglądała na uczciwą. Z czasem z domu zaczęło znikać coś więcej niż kurz”
„Zięć wrócił z pracy z poplamioną koszulą. Myślałam, że to ślad po jagodach, ale prawda była znacznie gorsza”
„Miał być tort z truskawkami i kosze pełne czereśni. Ale teściowa z naszego wesela zrobiła festiwal bezguścia”
„Spędziłam urlop w Chorwacji z sąsiadem i wróciłam z pamiątką na całe życie. Nie powiem mężowi, bo nie chcę rozwodu”
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa