Maczanka
BIAŁORUŚ (żeberka w sosie śmietanowym)
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 40 minut
Porcja: 505 kcal
Składniki na 4-6 porcji

● 60 dag żeberek wieprzowych
● 15 dag kiełbasy wieprzowej
● 10 dag smalcu
● 2 łyżki mąki
● 2 średnie cebule
● 1/2 szklanki śmietany
● łyżka posiekanej natki
● sól
Mięso pokroić na kawałki wzdłuż żeber, oprószyć solą i obsmażyć na połowie tłuszczu. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, dodając pokrojoną na kawałki kiełbasę.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko zrumienić na pozostałym tłuszczu, dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Rozprowadzić śmietaną, połączyć z mięsem i zagotować. Posypać natką pietruszki.
Białorusini najchętniej przygotowują dania z wieprzowiny. Obok maczanki jednym z najsmaczniejszych jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą i ziemniakami.
Polecane
„Małżonka jest babcią na pełen etat i nie ma już czasu na bycie żoną. Sąsiadka lepiej sprawdzi się na jej miejscu”
Marzanna: Topienie Marzanny, czyli rytuał oczyszczenia i powitania wiosny. O co w nim chodzi?
„Razem ze znajomymi ubiliśmy interes życia. Z czwórki nieudaczników, staliśmy się maszynkami do robienia kasy”
Kalendarz słowiański, czyli czas zespolony z naturą. Topienie Marzanny, Noc Kupały – jakie święta słowiańskie przetrwały do dzisiaj?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa