Specjalne przyprawy, orzeźwiające sosy i aromatyczne potrawy z rusztu, mnóstwo przekąsek i porywające słodkie specjały, Turcja pozwala koneserom poznać prawdziwy przedsmak Azji.
Galeria
(4 zdjęć)
1 / 4
zupa-z-czerwonej-soczewicy-z-kftesi_1269
Specjalne przyprawy, orzeźwiające sosy i aromatyczne potrawy z rusztu, mnóstwo przekąsek i porywające słodkie specjały, Turcja pozwala koneserom poznać prawdziwy przedsmak Azji.
4 porcje Przygotowanie: 20 min Składniki:
40 dag jagnięciny bez kości
łyżka oleju
2 cebule
4 ząbki czosnku
sos sojowy
pieprz czarny mielony KAMIS
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
5 łyżek masła
łyżeczka papryki słodkiej
10 dag czerwonej soczewicy(suchej)
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
puszka pomidorów bez skóry
cytryna
1/2 łyżeczki chili
Sól
cukier
80 ml śmietanki 36%
2 kromki chleba bez skórki
doniczka kolendry
2 / 4
1
Mięso mielimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną jedną cebulę i 2 ząbki czosnku, studzimy, dodajemy do mięsa. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i kminem rzymskim. Formujemy niewielkie pulpeciki.
3 / 4
2
W rondlu rozpuszczamy masło, na którym prażymy słodką paprykę i soczewicę, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Zalewamy bulionem, gotujemy. Gdy soczewica zmięknie, dodajemy pomidory i startą skórkę z cytryny. Miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do konsystencji lekkiego kremu.
4 / 4
3
Do gotowej zupy dodajemy uformowane köftesi i gotujemy na małym ogniu przez 5–10 min. Podajemy z kleksem śmietany, malutkimi grzankami z chleba i posypujemy listkami kolendry.