Lampka czerwonego wina i przegryzanie gorzkiej czekolady mogłoby być spokojnie lekiem przepusywanym na receptę. Okazuje się bowiem, że zarówno ciemna czekolada jak i winogrona, a co za tym idzie wino mają w swoim składzie resweratrol. Jest to silny przeciwutleniacz, który chroni nasze serce i dzięki temu wydłuża życie.

Co prawda naukowcy po wielu latach badań nie znaleźli bezpośredniego związku między obecnością tego składnika, a zachorowalnością na choroby serca ale mają inne dowody. Na podstawie obserwacji mieszkańców miasteczek w Toskanii wynika, że osoby pijące codziennie wino w małych ilościach dużo rzadziej zapadają na choroby serca, a także nowotwory. Podobne właściwości ma też jedzenie gorzkiej czekolady.

Trwają nadal badania nad wpływem  resweratrolu na zdrowie człowieka.
Oprócz wina i czekolady ten przeciwutleniacz znajdziemy też w rodzynkach, kapuście białej, czerwonej i pekińskiej, pietruszce, marchwi i borówkach.