Fasolka szparagowa to odmiana zwykłej fasoli pochodząca z Ameryki Środkowej i Południowej. Występuje w dwóch odmianach: żółtej – bardziej kremowej i słodkiej w smaku i wyrazistej zielonej.

To pyszne warzywo zawiera duże ilości błonnika, co wspomaga trawienie. Dodatkowo w fasolce znajdziemy też mangan pomagający we wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia oraz witaminę C i beta karoten. Fasolka jest też bogata w kwas foliowy – ważny dla kobiet w ciąży, potas, przeciwutleniacze, witaminę B6, magnez.

Jej jedzenie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, a dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność. Fasolka szparagowa ma też niski indeks glikemiczny – mogą ją więc jeść bez problemu osoby chore na cukrzycę, jest też niskokaloryczna. Jej 100 g ma zaledwie 27 kcal! Warzywo to wspomaga też wchłanianie wapnia i usuwanie kwasu moczowego z organizmu. Wspomaga leczenie artretyzmu i chorób nerek.