CO ZROBIĆ ŻEBY WZIĄĆ UDZIAŁ W KONKURSIE?

Wystarczy tylko wysłać przepis i zdjęcie potrawy inspirowanej kuchnia śródziemnomorską.

Zgłoszenie wyślij na adres: konkurspodravka@burdamedia.pl do 05.06.2016 r. Nagrodą jest wycieczka do Chorwacji dla dwóch osób o wartości 4000 zł.

Dorsz z warzywami i polentą

Składniki:

  • 600g filetów z dorsza
  • 600 g cukinii
  • 390 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano Podravka
  • 3 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku 50 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • Vegeta z czosnkiem
  • czarny mielony pieprz

Składniki na polentę:

  • 500 ml wody
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 120 g kaszy kukurydzianej
  • ½ łyżeczki pasty truflowej

Sposób przygotowania:
Dorsza pokroić na kawałki, obsypać Vegetą, skropić sokiem
z cytryny i oprószyć mąką. Usmażyć na złoty kolor i zdjąć z patelni. Cebulę posiekać i podsmażyć. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę i smażyć, aż zmięknie. Następnie dodać pomidory krojone, kukurydzę, posiekany czosnek, Ajvar, szczyptę Vegety, pieprz i dusić  pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut.

Zobacz także:


Przygotować  polentę: do wrzącej, osolonej wody dodać powoli kaszę kukurydzianą oraz pastę truflową. Mieszać aż całość zgęstnieje. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić do schłodzenia. Polentę pokroić na kawałki. Gorące warzywa podawać na ciepło z rybą i polentą.


Smacznego!



AJVAR PODRAVKA

Poznaj smak prawdziwej chorwackiej pasty warzywnej Ajvar Podravka, w dwóch wariantach smakowych, przygotowanej w oparciu o oryginalną chorwacką recepturę. Ajvar Podravka to wyjątkowe połączenie dojrzałych bakłażanów z czerwoną papryką w wersji łagodnej i ostrej. Produkty powstałe na bazie warzyw dojrzałych w śródziemnomorskim słońcu, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Doskonale doprawiona pasta warzywna Ajvar Podravka wspaniale uzupełni smak potraw z grilla, gulaszów, mięs, sosów, kanapek i sałatek. Sięgnij po Ajvar Podravka już dziś!