Jeżyna zwana jest w niektórych regionach Polski też ostrężyną lub ożyną. Owoce wyglądają jak maliny, są jednak twardsze i ciemnofioletowe, prawie czarne.

Jeżyny zawierają bardzo dużo antyoksydantów, dzięki czemu mają działanie antynowotworowe. Znajdują się one na wysokiej pozycji w diecie mającej na celu profilaktykę raka.

W ich składzie znajdziemy też dużo błonnika, a także witaminy C i antycyjanów, które zwiększają elastyczność naczyń włosowatych. Wszystkie te substancje wspomagają pracę serca i układu krążenia.
Dodatkowo jeżyny zapobiegają chorobom oczu, a konkretnie przeciwdziałają zwyrodnieniu plamki żółtej. Wśród wielu pozytywów wynikających z jedzenia jeżyn znajdziemy też to, że wzmacniają one kości dzięki zawartości witaminy K oraz regulują poziom cukru we krwi. Owoce te mają niski indeks glikemiczny i mogą być jedzone przez diabetyków.

Oprócz tego jeżyny łagodzą też objawy PMS oraz menopauzy dzięki zawartości fitoestrogenów.
Jedzmy jeżyny w sierpniu bo to jedne z najzdrowszych polskich owoców!