Nasiona chia są dla nas nowością, jednak w Ameryce Południowej uprawiano je od setek lat. Nasiona te były podstawą diety Indian z terenów obecnego zachodniego Meksyku.
Chia oznacza oleisty, bo nasiona te zwierają właśnie dużo oleju. Dzięki temu po zjedzeniu nawet malej ilości Indianie mogli maszerować przez długi czas.
Oprócz tego mają jeszcze niezwykłe właściwości – pochłaniają dziewięciokrotnie więcej wody niż same ważą! Pomaga to w nawodnieniu organizmu, są idealne dla osób uprawiających sport!
Mają do tego bardzo neutralny smak, nie wpływają więc na potrawy.

W nasionach chia znajdują się duże ilości kwasów Omega-3 i Omega-6 w bardzo dobrych proporcjach dla naszego organizmu. Mają tez dużo błonnika, wspomagają więc układ trawienny. Dodatkowo w chia znajdziemy też dużo wapnia i białka oraz witaminy E, witaminy z grupy B, magnez, żelazo i cynk.  

Nasiona chia używane są jako dodatek do sałatek, puddingów czy owsianki. Świetnie sprawdzają się w roli zagęszczacza zup i sosów. Zmielone nasiona chia można dodawać też do mąki do wypieku chleba czy ciast.