Dynia to warzywo kojarzące się z jesienią. Duże i małe pomarańczowe kule ułożone w stosy ozdabiają stragany z warzywami już od września. Warto ją często podawać w formie dań bo jest bardzo zdrowa!

Dynię można jeść dość bezkarnie bo ma bardzo mało kalorii – zaledwie 28 w 100g! Najwięcej pozytywnych właściwości ma dynia najbardziej intensywnym, pomarańczowym kolorze. Taka dynia ma w sobie duże ilości witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Dodatkowo w dyni znajdziemy magnes, potas, żelazo, wapń i fosfor. To warzywo jest też źródłem błonnika i białka.
Jedzenie dyni podnosi odporność i reguluję pracę jelit. Polecana jest przy zaparciach, dodatkowo oczyszcza organizm. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pobudza prace jelit i jest polecana na diecie odchudzającej.

Dynia ma też działanie przeciwzapalne, a dodatkowo jest silnym przeciwutleniaczem i dzięki temu opóźnia procesy starzenia.
Świeże nasiona z dyni to świetny środek na pasożyty. Można je stosować także u dzieci bo są wolne od chemii i toksyn.

Przepisy na dania z dynią.