Składniki na 4 porcje:

  • 25 dag kaszy krakowskiej
  • 25 dag czerwonej soczewicy
  • pęczek cebulki dymki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • ostre chili w proszku
  • listki sałaty i cząstki cytryny do ozdoby

Kaszę i soczewicę opłukać. Gotować na parze 35 minut. Lekko przestudzić, zmiksować. Dymki umyć, oczyścić, białe i jasnozielone części drobno pokroić. Zeszklić na oleju, dodać koncentrat pomidorowy i krótko dusić. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę kaszy z soczewicą, wymieszać. Ostudzić, dodać natkę pietruszki, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i chili. Z masy uformować małe kulki i ułożyć na liściach sałaty. Podawać z cytryną.