Składniki na 4 porcje: 

  • 1/2 szklanki pęczaku
  • łyżka masła
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 małe cukinie
  • 25 dag boczniaków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Papryki umyć, oczyścić, przepołowić, usunąć nasiona i białe części, pokroić na romby. Cukinie umyć i pokroić na plastry. Boczniaki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Kaszę opłukać, gotować z łyżką masła w 2 szklankach osolonego wrzątku, aż kasza całkowicie wchłonie płyn. Do garnka z kaszą włożyć przygotowane warzywa i grzyby, zalać gorącym bulionem, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryć, gotować 15 min, mieszając od czasu do czasu. Natkę opłukać, osączyć, listki drobno posiekać, dodać do gorącej zupy i od razu podawać.