Składniki na 4 porcje

  • mała główka białej kapusty
  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 10 dag pieczarek
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka mąki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • łyżka masła l łyżka oleju
  • sól, pieprz

Kaszę zalać w rondlu 3 szklankami wrzącej osolonej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Dodać masło, wymieszać, ostudzić.  Kapustę sparzyć, 8 największych liści oddzielić, włożyć na 2-3 min do osolonego wrzątku. Wyjąć, ostudzić, wyciąć grube włókna. Resztę kapusty poszatkować. Marchewki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Na każdym liściu kapusty ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na środku ułożyć poszatkowaną kapustę, pieczarki i marchewkę, posypać cebulą. Liście dokładnie zwinąć, związać nicią kuchenną. Gołąbki ułożyć w rondlu, zalać bulionem, dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. Śmietanę wymieszać z mąką. Gołąbki delikatnie wyjąć. Śmietanę wlać do sosu z duszenia, wymieszać, zagotować, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Gołąbki polać sosem, podawać z warzywami i gałązkami natki.