Składniki na 4 porcje

  • 3 pory
  • 2 ziemniaki
  • mała cebula
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Pory oczyścić, pokroić w krążki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, posiekać. Masło i oliwę włożyć do żaroodpornego, głębokiego naczynia, dodać cebulę, pory i ziemniaki, szczelnie przykryć folią, gotować 10 minut (optymalna moc: 650–700 W). W połowie gotowania zamieszać. Wlać bulion i mleko, przykryć, gotować 5–8 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować. Wlać śmietanę, wymieszać (jeśli zupa jest za gęsta, dolać nieco mleka), gotować minutę, aż zupa się podgrzeje. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, rozlać do miseczek, posypać szczypiorkiem.

Nasza rada
Zupę możesz podawać z tostami z serem. Tosty należy ułożyć w posmarowanej masłem misce i mikrofalować po minucie z każdej strony w mocy 600 W. Następnie połóż na każdym plaster sera i mikrofaluj jeszcze 3 minuty w tej samej mocy.