Składniki na 4 porcje

  • 60 dag pomidorów
  • 4 duże liście kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 30 dag filetów z piersi indyka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki startego, żółtego sera, np. goudy
  • jajko
  • mała kajzerka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka oleju
  • słodka papryka
  • sól, pieprz

Liście kapusty opłukać, gotować kilka minut w osolonym wrzątku, osączyć, ostudzić, ściąć włókna.
Pierś indyka pokroić w małą kostkę. Cebule obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni, zeszklić połowę cebuli. Dodać mięso indyka, wymieszać, krótko podsmażyć. Patelnię zdjąć z ognia, wsypać starty ser, wbić jajko, wymieszać.
Kajzerkę obrać ze skórki, miąższ drobno pokruszyć, razem z posiekanym szczypiorkiem dodać do masy mięsnej. Całość wymieszać, przyprawić do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Nadzienie rozłożyć na liściach kapusty włoskiej, mocno zwinąć, ew. związać nicią kuchenną.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Włożyć do żaroodpornej formy. Dodać resztę cebuli, zalać bulionem, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Gołąbki włożyć do formy, przykryć, piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180°C.