Nadszedł sezon na kurki! 

Kurki to jedne z najwcześniej pojawiających się w polskich lasach grzybów, które smakują wyśmienicie. Warto skorzystać z tego produktu, który ma krótką datę przydatności i dość szybko znika z oferty lokalnego warzywniaka. Trudno znaleźć kogoś, komu potrawy z kurkami nie smakują - ich wytrawny smak pasuje zarówno do prostej jajecznicy, jak i do bardziej wyrafinowanych dań, jak np. czarny makaron. Wielbiciele ich lekko słodko- gorzkiego smaku przyrządzają również kurki na kruchym cieście w formie deserów! My mamy dla was 5 przepisów na naprawdę proste dania z kurkami, które urozmaicą wasze menu.

Tartaletki z kurkami

SKŁADNIKI

Na ciasto

  • ·         175 g mąki
  • ·         75 g masła
  • ·         szczypta soli
  • ·         2-3 łyżki wody

Farsz

  • ·         400 g kurek, oczyszczonych
  • ·         50 g masła
  • ·         100 g sera camembert, pozbawionego skórki
  • ·         sól, pieprz do smaku
  • ·         łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki przesianej z solą. Zagniatamy, a gdy uzyskamy ziarnistą konsystencję, dodajemy dwie łyżki wody. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dolewamy trzecią łyżkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Gdy ciasto się schłodzi, wyciągamy je z lodówki, rozwijamy z folii i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy i wykrawamy kółeczka o kilka cm większe niż średnica foremek na tartaletki. Przenosimy ciasto do foremek, dokładnie dociskając dno i brzegi. Przycinamy nadmiar ciasta na rantach foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut.

Kurki smażymy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na dno podpieczonych tartaletek wykładamy camembert i rozsmarowujemy po całości. Następnie wykładamy kurki. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremowy i kwasowy smak farszu, do przysmażonych kurek możemy dodać łyżkę crème fraîche.

Tartaletki wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Zupa kurkowa z koperkiem i ziemniakami

SKŁADNIKI

3 - 4 porcje

  •              2 łyżki masła
  •              1 cebula
  •              350 g kurek
  •              1 ząbek czosnku
  •              350 g ziemniaków
  •             1 marchewka
  •              1 litr bulionu
  •            szczypta kurkumy
  •             1 łyżka posiekanego koperku
  •            2 łyżki posiekanego szczypiorku
  •             150 g gęstej śmietany 18%

PRZYGOTOWANIE

W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać umyte kurki (większe najlepiej pokroić) oraz obrany i przepołowiony czosnek. Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz startą na tarce obraną marchewkę. Wlać gorący bulion, dodać kurkumę i całość zagotować.

Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez około 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodać koperek i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą, wymieszać i odstawić z ognia.

Czarny makaron z kurkami

SKŁADNIKI

2 porcje

  •             80 g czarnego makaronu (można też użyć zwykłego)
  •             2 pomidory malinowe
  •             miseczka kurek
  •             2 ząbki czosnku
  •             ok. 5 łyżek pokrojonej w kosteczkę cebuli
  •             2 łyżki masła
  •             2 łyżki oliwy extra vergine
  •             1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •             sól i świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zachować kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu. W wodzie z makaronem sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę pozbywając się szypułek.

Kurki umyć, osuszyć. Czosnek zetrzeć na małych oczkach tarki, włożyć na patelnię razem z 1 łyżką masła, 1 łyżką oliwy oraz cebulą. Chwilę podsmażyć, zeszklić cebulę, dodać pozostałą łyżkę masła i oliwy oraz kurki (nie solić) i smażyć przez około 2-3 minuty. Pod koniec dodać natkę pietruszki.

Następnie dodać pomidory i smażyć przez 1-2 minuty, teraz doprawić wszystko solą i pieprzem. Dodać makaron oraz 2-3 łyżki wody z makaronu, wymieszać, podgrzać.

Jajecznica z kurkami

SKŁADNIKI

  • ·         kurki     500 g
  • ·         masło   50 g
  • ·         jajka      12
  • ·         cebule  2
  • ·         gęsta wiejska śmietana/ 4 łyżki
  • ·         koperek lub pietruszka/ 1 pęczek
  • ·         sól         
  • ·         świeżo zmielony pieprz              

PRZYGOTOWANIE

Oczyścić kurki, następnie pokroić. Obrać i posiekać cebulę. Następnie posiekać koperek lub pietruszkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać grzyby i smażyć 5-10 minut mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Jajka ubić ze śmietaną i posiekanymi ziołami, doprawić solą i pieprzem. Masę jajeczną wlać do kurek. Smażyć mieszając aż jajecznica się zetnie.

Jajecznica z kurkami najlepiej smakuje ze świeżym chlebem z masłem.

Kaszotto z kurkami i pomidorami

SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 150 g kurek
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 1 szklanka bulionu lub wody

PRZYGOTOWANIE

Na większej patelni podgrzać oliwę razem z suchą kaszą pęczak, następnie wlać bulion lub wodę, doprawić solą w razie potrzeby, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu, następnie zdjąć pokrywę i wygotować resztę płynu jeśli taka pozostała.

Wlać wino i wygotować. Dodać pół łyżki masła, tymianek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki i smażyć na średnim ogniu co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą w razie potrzeby.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Dodać do potrawy, wymieszać i gotować całość przez ok. 5 minut od czasu do czasu zamieszać. Na koniec dodać resztę masła, wymieszać, wyłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.