Niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego oraz tłuszczów zwierzęcych. Używa się dużo ziół oraz czosnku. Można jeść 5 posiłków dziennie, trzeba jednak pilnować, by nie przekraczać 1200 kcal na dobę. Dania można gotować na parze, piec w folii, na grillu.

Wskazane w diecie

Ryby i owoce morza ze względu na nienasycone kwasy tłuszczowe oraz jod korzystny dla tarczycy.
Owoce i warzywa, gdyż zawierają błonnik, składniki mineralne, witaminy.
Rośliny strączkowe, makaron, ryż są dobrymi źródłami białka, minerałów i błonnika. Je się ich jednak mało.
Ciemne pieczywo, ponieważ ma dużo błonnika i składników mineralnych.
Suszone owoce, orzechy, zalecane z racji witamin.
Orzechy są ponadto źródłem dobrego tłuszczu.
Czerwone wino wytrawne, kieliszek raz dziennie. Obniża poziom "złego" cholesterolu.
Oliwa z oliwek zapobiega chorobom serca.

Zabronione

Mięso czerwone (wołowina, wieprzowina), białe tłuste (chrupiąca skórka kurczaka), tłuste wędliny.
Białe pieczywo i słodycze.

Opinia dietetyka

Jedna z najbardziej urozmaiconych, najsmaczniejszych i najzdrowszych diet. Konsekwentne stosowanie się do jej zasad pozwala skutecznie schudnąć, a potem bez trudu utrzymywać pożądaną wagę.

Przykładowy jadłospis na 1 dzień

Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego (z dodatkiem soi lub słonecznika), cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, mały pomidor, ogórek
II śniadanie: opakowanie chudego serka homogenizowanego
Obiad:
talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia posypanego ziołami prowansalskimi i pieczonego w folii aluminiowej, sałata lodowa doprawiona oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
Kolacja: sałatka grecka (średniej wielkości pomidor, sałata, ogórek, pół opakowania sera feta, łyżeczka oliwy), 2 kromki żytniego pełnoziarnistego chleba