Organizm angażuje całą energię w wyrównanie poziomu cukru, jednocześnie zwalniając przemianę materii i magazynując tłuszcz, zamiast go spalić. By pozbyć się nadwagi, należy jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG - wskaźnik określający ich wpływ na poziom cukru we krwi w skali od 0 do 110), a zrezygnować z tych o wysokim IG. Najbardziej tuczą produkty, których IG wynosi ponad 50 (m.in. biała mąka, cukier, słodycze, ryż oczyszczony, ziemniaki, miód). Jada się trzy posiłki dziennie i wypija 2 litry niesłodzonych płynów na dobę.

Dwa etapy diety

Kuracja składa się z 2 części. Pierwsza, bardziej rygorystyczna, służy uzyskaniu idealnej sylwetki, druga - utrzymaniu wagi. W pierwszej fazie można jeść produkty mające do 35 IG. Potem, po zrzuceniu kilogramów, można włączyć do jadłospisu produkty o indeksie do 50.

Indeks glikemiczny produktów żywnościowych

  • IG poniżej 20: morele, zielone warzywa, pomidory, pieczarki, bakłażany, papryka, kapusta, kalafior, brokuły, cebula, czosnek
  • IG 20-35: surowa marchew, biała fasola, fasolka szparagowa, soczewica, soja, świeże owoce (oprócz banana, arbuza, melona i winogron), marmolada owocowa bez cukru, makaron sojowy, odtłuszczone produkty mleczne, gorzka czekolada (70 proc. kakao)
  • IG 36-50: zielony groszek (także z puszki), czerwona fasola, figi, suszone morele, świeżo wyciskany sok owocowy, chleb żytni pełnoziarnisty, chleb z otrębami, ryż brązowy, makaron al dente (ugotowany na pół twardo)
  • IG 51-80: gotowane ziemniaki, bób, gotowane buraki, melon, arbuz, banan, kukurydza, suszone owoce, konfitury słodzone, chleb razowy, muesli zbożowe słodzone, ryż gotowany biały, makaron gotowany tradycyjnie, kasza manna, kluski, pierogi, batoniki czekoladowe, herbatniki, biszkopty, coca-cola
  • IG 81-110: gotowana marchew, ziemniaki pieczone, frytki, puree ziemniaczane, wszystkie rodzaje chipsów, białe pieczywo, hamburgery, płatki kukurydziane, popcorn, ciastka ryżowe, ryż dmuchany, cukier rafinowany, miód, piwo

Opinia dietetyka

Dieta pozwala schudnąć bez uczucia głodu i naruszenia równowagi składników odżywczych (np. witamin, mikroelementów). Jadłospis 2. etapu może stać się stałym sposobem żywienia. Jest jednak nieco skomplikowana. Niektóre produkty zmieniają swoje IG po ugotowaniu, np. marchew. Należy też uważać na gotowe produkty, np. w sokach, jogurtach owocowych czasem znajduje się ukryty cukier.

Przykładowy jadłospis na 1 dzień

Śniadanie:
świeży sok z marchwi, pomarańcza, płatki owsiane i otręby na chudym mleku, chuda szynka wieprzowa
Obiad:
pieczona papryka z farszem z mielonego mięsa indyka i jajka, mizeria z jogurtem, niesłodzona herbata ziołowa
Kolacja:
kasza kuskus z duszonymi warzywami bez tłuszczu (pomidorami, papryką, cebulą, odrobiną czosnku), jogurt naturalny, niesłodzona słaba herbata