MARZEC

● pół szklanki ciepłej wody z cytryną

Koktajl:

● 2 jabłka, 2 limonki lub cytryna,2 szklanki liści szpinaku

Rozgrzewający kompot:

● 3 jabłka,suszone śliwki, kilka suszonych moreli,3 suszone daktyle (mogą być figi), trochę rodzynek, kilka jagód goji (niekoniecznie), cynamon i pół łyżeczki skórki otartej z cytryny, a także 3 cienkie talarki imbiru

Śniadanie:

Zobacz także:

● omlet z podduszoną marchewką

II śniadanie:

● galaretka z czerwonej soczewicy z czosnkiem i porem – ugotowane i wymieszane z żelatyną

Obiad:

● krem ze świeżych i suszonych pomidorów z cebulą, 2 marchewkami

● szklanka kaszy gryczanej ugotowanej z suszonymi dowolnymi grzybami.

Podwieczorek:

● torcik z awokado i ugotowanych buraków posypany orzechami włoskimi

Kolacja:

● indyk gotowany na parze z duszonym szpinakiem doprawionym jogurtem

KWIECIEŃ

● pół szklanki wody z cytryną

Koktajl:

● 0,7 l wody mineralnej, 3 pęczki pietruszki, 4 limonki, kilka listków mięty

Mleko migdałowe:

● 250 g całych niełuskanych migdałów namoczonych na noc, zblendowanych i odcedzonych

Śniadanie:

● granola z płatków zbożowych,np. owsianych lub żytnich (płatków najwięcej3 lub 4 szklanki), orzechów włoskich, siemienia lnianego, morwy, jagód goji, pestek słonecznika i nasion chia. Wszystko mieszać z 3–4 łyżkami miodu i łyżką oleju roślinnego, np. kokosowego lub lnianego. Posolić. Mieszankę upiec.

II śniadanie:

● kwietniowa sałatka z garści roszponki, garści liści mlecza, garści rzeżuchy i garści szpinaku, 2 jajek ugotowanych na twardo, białego sera koziego. Polana sosem z 1/3 szklanki oliwy, łyżeczki musztardy dijon łyżki jogurtu greckiego, pieprzu białego, soli,i kminku

Obiad:

● zupa krem selerowa z batatami

Podwieczorek:

● boćwina duszona z kawałkiem pora, 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami klarowanego masła, łyżeczką miodu i 1/2 łyżeczki kminku

● kromka chleba bezglutenowego

Kolacja:

● łosoś pieczony z warzywami, takimi jak marchewka, brokuł, szpinak, fasolka szparagowa. Warzywa mogą być ugotowane osobno na parze