Anna Lewandowska radzi, jak poprawić odporność

Na Blogu Anny Lewandowskiej znajdziemy mnóstwo cennych porad dotyczących nie tylko żywienia, ale również poprawy naszego zdrowia. W jednym z ostatnich wpisów trenerka zwraca uwagę na to, jak ważna jest teraz suplementacja witaminy D. "Jak wskazują badania naukowe, jej rola w zachowaniu zdrowia jest ogromna, co wynika z zaskakująco szerokiego spektrum jej działania" - zaznacza Lewandowska. Od razu pojawia nam się pytanie, czy można zatem dostarczać witaminę D tylko z jedzenia?

Dane szacunkowe pokazują, że wraz z dietą dostarczamy sobie od 100 do 200 IU witaminy D3 na dobę, co stanowi zaledwie 10-20% naszego dziennego zapotrzebowania! - tłumaczy trenerka.

Przeczytaj także: Olejek...złodziei? Ten średniowieczny sposób na odporność powinnaś znać zwłaszcza jesienią

Anna Lewandowska o witaminie D - dlaczego jest ważna?

Witamina D jest niezwykle cenna i korzystna dla naszego zdrowia i odporności, co podkreśla na swoim blogu Anna Lewandowska. "Witamina D jest niezbędna m.in. do wchłaniania wapnia z przewodu pokarmowego i prawidłowej mineralizacji kości. To szczególnie istotne z punktu widzenia profilaktyki osteoporozy i krzywicy u dzieci. Okazuje się, że działa też antynowotworowo, hamując rozwój zmienionych chorobowo komórek. Dotychczas udowodniono, że witamina D redukuje ryzyko występowania m.in.: raka pęcherza moczowego, piersi, okrężnicy, przełyku, żołądka, jajników, prostaty, odbytu, nerek oraz macicy."

W sezonie jesienno-zimowym witamina D poprawia pracę naszego układu immunologicznego, co przekłada się na poprawę naszej odporności. 

Pozostaje ona kluczowym regulatorem odpowiedzi układu odpornościowego, wpływając tym samym na prawidłowe działanie mechanizmów obronnych organizmu. Zatem, jeśli chcecie zadbać o swoją odporność, pamiętajcie o codziennym dostarczaniu odpowiedniej dawki tej witaminy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. 

"Najlepszym źródłem pokarmowym witaminy D są tłuste ryby morskie i oleje z nich pozyskiwane. Mniejsze ilości znajdziecie także w mięsie, podrobach, jajach, czy wspomnianych wcześniej grzybach. W naszym kraju istnieje także obowiązek wzbogacania witaminą D tłuszczów do smarowania (tzw. margaryn miękkich)" - podpowiada Anna Lewandowska.

Mamy nadzieję, że w waszej jesiennej apteczce już pojawiła się witamina D i spożywanie jej weszło wam w krew. 

To cię również zainteresuje: Nigdy nie zaczynaj dnia od tego napoju! Eksperci wyjaśniają co pić zaraz po przebudzeniu

Zobacz także: