Masło: fakty i mity
Smarować czy nie smarować o to jest pytanie? Wiele osób jest przekonanych, że spożywanie masła jest szkodliwe i stosuje jego zamienniki. Co mówią o tym naukowcy i najnowsze badania nad jego wypływem na nasze zdrowie?

Masło należy do najbardziej kontrowersyjnych produktów mlecznych. Z biegiem lat narosło wokół niego wiele mitów, niedopowiedzeń i czasem fałszywych informacji. Najnowsze badania naukowców stwierdzają, że masło nie jest takie straszne jak je smarują!
Zacznijmy od tego czym jest masło. Według przepisów Unii Europejskiej masłem możemy nazywać jedynie te produkty, które składają się z tłuszczu mlecznego o zawartości od 80 do 90%. Prawdziwe masło nie może zawierać nawet odrobiny tłuszczów roślinnych. Masło to produkt, który jest bardzo często fałszowany. Chodzi głównie o manipulacje nazwą. Pamiętajmy więc, że prawdziwe masło, ma w nazwie tylko masło, bez żadnych dodatków. W Polsce minimalna zawartość tłuszczu mlecznego to 82%.
Skoro wiemy już czym jest prawdziwe masło możemy wrócić do głównego tematu. Czy jest ono zdrowe, czy powinniśmy je jeść, czy może raczej unikać?
Na początek kaloryczność. Masło to produkt wysokokaloryczny. W 100g znajdziemy 740 kcal. Należy zwrócić uwagę, że w maśle występują również krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Ich zaletą jest to, że są bardzo szybko spalane i nie odkładają się jako tkanka tłuszczowa. Doskonale odżywiają komórki i nabłonek jelit. Mają również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Kolejnym ważnym dla organizmu składnikiem jest CLA – sprzężone dieny kwasu linolowego, które wykazują działanie przeciwnowotoworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe.
Co o maśle mówią badania naukowców? W 2016 roku w czasopiśmie PLoS ONE opublikowano wyniki badań, które miały na celu pokazanie relacji pomiędzy spożyciem masła a powstaniem ryzyka chorób serca i cukrzycy. Wyniki badań potwierdzają to, że najważniejszy jest umiar i odpowiednio dobrana dieta. Jeśli będziemy spożywać około 14 g masła dziennie, nie grozi nam żadna choroba. Masło jest produktem neutralnym dla zdrowia, a skazywanie masła na niebyt jest dużym nadużyciem. Włączanie do diety pełnotłuszczowego nabiału ma korzystniejszy wpływ na zdrowie niż spożywanie produktów o wysokiej zawartości węglowodanów.
Należy patrzeć na produkty jako całość, a nie skupiać się na ich poszczególnych składnikach czy wartościach odżywczych. Zwracajmy natomiast uwagę na fakt czy produkt, który spożywamy jest wyprodukowany z dobrych i naturalnych składników. Lepiej więc zjeść kanapkę z masłem niż z produktem masłopodobnym o niewiadomych lub budzącym wątpliwości składzie.

Polecane
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Moja teściowa szperała mi w lodówce i krytykowała za zbyt drogie masło. Planowałam zemstę, ale najadłam się wstydu”
„Ten sknera kupował tani pasztet i szary papier toaletowy. Musiałam jeść margarynę, bo masło to dla niego fanaberia”
„Moja teściowa szperała mi w lodówce i krytykowała za zbyt drogie masło. Planowałam zemstę, ale najadłam się wstydu”
„Mąż po cichu sponsorował teściów i udawał, że wszystko gra. Oni żyli w luksusie, a mnie nie było stać na masło”
„Miałam dobre serce, więc dałam kasę przyjaciółce. Luksusem, na który szarpnęła się moim kosztem, nie było masło”
„Ojciec miał dobre intencje, ale zgubiła go chciwość. Toniemy w kolosalnych długach, nie stać nas nawet na masło”
„Na widok szwagra rozpływałam się jak masło na patelni. Musiałam uciec, by nie rozbić rodziny przez grzeszne pragnienia”
Cechy melancholika predysponują go do pracy artystycznej, ale mogą też wpędzić w kłopoty. Prawdy i mity o melancholikach
Czy rajstopy pomagają w walce z cellulitem i czy są eko? Fakty i mity na temat rajstop [WYWIAD Z EKSPERTEM]
Mało znane fakty określające zimowe znaki zodiaku. Chłodne z zewnątrz, ale gorące w środku
Sprzątanie i domowa dezynfekcja: fakty i mity. Czy można zminimalizować ryzyko wirusów w swoim mieszkaniu?
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Co zabrać na wakacje z dzieckiem?
Współpraca reklamowa
Chmiel – zielony bohater urody, zdrowia i smaku
Współpraca reklamowa
Wakacje nad morzem w Grano Hotel Solmarina – relaks, natura i słońce!
Współpraca reklamowa
Neuropeptydy w kosmetyczce. Technologia, która zatrzymuje czas
Współpraca reklamowa
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa