Duńczycy doskonale wiedzą, jak poprawić sobie humor w zimne, długie wieczory. By się rozgrzać sięgają po gorącą czekoladę, a przyjaciół częstują maślanymi ptysiami. Tak według nich smakuje szczęście! Polecamy wam spróbować przepisów hygge.
Shutterstock
2/6. Hygge przepisy: batoniki owsiane
Przepis:
2 duże bardzo dojrzałe banany
2,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki miodu/syropu klonowego
garść rodzynków
szklanka suszonych moreli
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki migdałów
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
szczypta soli himalajskiej
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
W naczyniu rozgnieć widelcem banany i dokładnie połącz masę z płatkami owsianymi. Następnie dodaj do niej olej kokosowy i odrobinę syropu, całość zamieszaj, po czym dosyp resztę składników łącząc wszystko razem. Gotową masę przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż brzegi i wierzch się zarumienią, a Ty poczujesz w kuchni słodką, bananową woń. Po wystudzeniu pokrój ciasto na prostokątne batony. Przechowuj je w słoiku lub zawinięte w folię aluminiową, czy papier śniadaniowy.
Shutterstock
3/6. Hygge przepisy: gorąca czekolada
Przepis:
1 szklanka mleka laskowego
4 kostki tabliczki gorzkiej czekolady (masa kakaowa min. 70%)
2 łyżki kakao
1-2 łyżki syropu klonowego
opcjonalnie:
1 łyżka soku z pomarańczy
szczypta chili lub cynamonu
pianki marshmallow do dekoracji
Mleko podgrzej w rondelku. Rozpuść w nim czekoladę. 2 łyżki kakao wymieszaj w szklance z dwoma łyżkami wody i dolej je do czekoladowego napoju. Gdy czekoladowa masa stanie się jednolita i gorąca, zdejmij ją z palnika. Dodaj syrop klonowy oraz przyprawy. Czekoladę przelej do kubka i zaserwuj z dodatkiem soku pomarańczowego lub piankami marshmallows.
Shutterstock
4/6. Hygge przepisy: maślane ptysie
Przepis:
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
8 żółtek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki rozpuszczonego masła
saszetka drożdży instant
aromat waniliowy
białko jajka do posmarowania + płatki migdałowe
Przesianą mąkę wymieszaj z mlekiem, drożdżami i cukrem. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Następnie utrzyj żółtka z cukrem waniliowym. Jajeczną masę dodaj do ciasta, dobrze wyrób całość po czym dodaj masło i zagniataj ciasto tak długo, aż przestanie kleić się do rąk. Odstaw ciasto na kilka minut do wyrośnięcia. Następnie podziel je na kilkanaście części, rozpłaszcz je i zacznij formować w bułeczki. Możesz napełnić je farszem w postaci ulubionej konfitury. Bułki połóż na blasze do pieczenia i posmaruj białkiem. Oprósz je z wierzchu płatkami migdałów. Piecz bułeczki w 200 stopniach na złoty kolor.
Shutterstock
5/6. Hygge przepisy: ślimaki cynamonowe
Przepis:
ciasto
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
100 ml oleju
70 g cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
saszetka suchych drodży
nadzienie
100 g cukru
3 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszktołowej
Do miski przesiej obie mąki i dodaj do nich olej, drożdże, cukier oraz sól. Wlej mleko, wyrób masę i odstaw ją na 20 minut, aż urośnie. Następnie rozwałkuj je na prostokąt, posyp równomiernie cukrem oraz korzennymi przyprawami i zawiń w rulon. Podziel ciasto na 16-20 równych kawałków, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ślimaki do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piecz je przez 10-15 minut.
Shutterstock
6/6. Hygge przepisy: tarta z jabłkami
Przepis:
2 szklanki mąki orkiszowej
3/4 szklanki cukru trzcinowego
200 g masła
4 żółtka
5 dużych jabłek
cukier waniliowy
szczypta cynamonu
Przesiej mąkę do miski. Dodaj do niej masło wcześniej posiekane nożem. W naczyniu utrzyj żółtka z cukrem pudrem i połącz je z resztą ciasta. Uformuj masę w kulę i wstaw ją na godzinę do lodówki. Jabłka obierz i pokrój w plastry. Przełóż je do garnka, dodaj cukier waniliowy i cynamon. Gotuj je, aż zmiękną i masa stanie się gęsta. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Wyjmij 2/3 ciasta z lodówki i wyłóż je na silikonową formę na tartę. Piecz spód przez 15 minut po czym wylej na niego nadzienie z jabłek. Możesz zalepić wierzch szarlotki pozostałością ciasta lub ułożyć na nim jabłko pocięte w plasterki. Piecz całość przez ok. 20 minut.