Jagody żurawiny to jedne z najzdrowszych owoców. Mają w sobie bardzo dużo błonnika i ogromne ilości witaminy C!. W żurawinie znajdziemy też dużo witamin z grupy B, a także wapń, fosfor i jod.

Dzięki zawartości kwasu benzoesowego owoce te zachowują długo świeżość. Charakterystyczny cierpki smak to zaś zasługa kwasu cytrynowego i jabłkowego.
Żurawina świetnie działa przede wszystkim na nasze nerki i pęcherz moczowy. Sok żurawinowy przeciwdziała powstawaniu kamieni nerkowych, a także rozpuszcza te już powstałe.

Udowodniono też antybakteryjne działanie żurawiny na infekcje dróg moczowych.
Spożywanie tych owoców przeciwdziała też powstawaniu wrzodów, a także próchnicy i chorób dziąseł.
Żurawina wykazuje też właściwości przeciw-utleniające co zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia, a także obniża ryzyko zawału.  Przeciwutleniacze zapobiegają też nowotworom okrężnicy i płuc.

Owoce żurawiny świetnie oczyszczają organizm z toksyn, są więc wskazane w każdej diecie, a szczególnie tej odchudzającej.