Marchew zwyczajna to popularne warzywo uprawiane w Polsce, ale także rosnące dziko na terenie Europy, Azji i północnej Afryki. Jadalną częścią marchwi jest jej korzeń o charakterystycznym pomarańczowym kolorze.
Marchew jest przede wszystkim bogata w karoten czyli prowitaminę A. Witamina A wytwarzana w organizmie z pomocą karotenu jest bardzo ważna dla naszego wzroku – chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej w oku i rozwojem zaćmy.  Dodatkowo związek ten ma silne działanie antyoksydacyjne, a także wzmacnia naszą odporność.

W marchewce znajdziemy też witaminy z grupy B, które świetnie wpływają na zdrowie układu nerwowego oraz C i E. Planujące ciążę z pewnością docenią też kwas foliowy, a także cynk, żelazo, wapń i potas. Jedzenie tego warzywa usprawnia pracę układu trawiennego i reguluje metabolizm.
Kolejnym plusem marchwi jest jej niska kaloryczność. 100 gram marchwi ma tylko 27 kcal.

Marchew świetnie leczy też niestrawności i zapobiega zaparciom. Idealnym lekiem na nie jest sok marchwiowy z kilkoma kroplami oliwy z oliwek.

Według najnowszych badań duże spożycie marchwi powoduje przynajmniej 20% zmniejszenie ryzyka na zachorowanie na raka piersi po menopauzie i prawdopodobnie aż 50% zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka pęcherza moczowego, szyjki macicy i prostaty.