Składniki na 4 porcje

2 cebule
łyżka smalcu
szklanka kaszy jęczmiennej 
1 l bulionu warzywnego 
liść laurowy 
pęczek włoszczyzny
15 dag suszonych śliwek 
15 dag gotowanego mięsa kaczki 
pęczek natki 
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz

Cebule obrać, pokroić w kostkę. Smalec rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę, zrumienić.
Wsypać kaszę i mieszając smażyć kilka minut. Wlać bulion, włożyć liść laurowy, gotować pod przykryciem 40 min.
Śliwki sparzyć. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki, wraz ze śliwkami dołożyć do kaszy w połowie gotowania.
Natkę opłukać, listki posiekać. Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem. Mięso pokroić, włożyć do zupy, podgrzać. Zupę posypać natką. Suszone śliwki Najlepsze będą polskie, wędzone, bez pestek. Nadadzą zupie niepowtarzalny smak i aromat.