Składniki na 10 porcji 

  • tuszka kurczaka
  • 30 dag tłustej wieprzowiny
  • 30 dag cielęciny
  • 5 suszonych grzybów
  • szklanka śmietany
  • jajko
  • 40 dag słoniny
  • cebula 
  • 2 łyżki masła
  • kieliszek koniaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Grzyby umyć i moczyć przez noc. Ugotować w tej samej wodzie, osączyć, drobno posiekać.
Z kurczaka usunąć skórę, wyciąć filety, odłożyć. Pozostałe mięso oddzielić od kości i wraz z wieprzowiną i cielęciną pokroić w kostkę. Słoninę pokroić na cienkie plastry. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na łyżce masła.
Mięsa (z wyjątkiem filetów) dwukrotnie zmielić, przełożyć do miski, wbić jajko, wlać koniak, dodać śmietanę, grzyby, wyrobić, przyprawić solą i pieprzem.
Piersi kurczaka pokroić w paski o szerokości 2 cm. Zioła wymieszać z cebulą, stopić resztę masła. Paski filetów obtoczyć w stopionym maśle i w ziołach.
Formę pasztetową wyłożyć połową plasterków słoniny, nałożyć połowę masy mięsnej, wyrównać. Wzdłuż ułożyć filety obtoczone w ziołach, przykryć pozostałą masą i resztą plasterków słoniny.
Piec 1 godzinę i 30 min w gorącej kąpieli wodnej w temp. 200°C. Po wystudzeniu obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 2 godz.